呢间高级粤菜一直都好有水准🪭 坐落喺尖沙咀嘅商厦位置阔落以中菜黎讲有种摩登既感觉🎨 今次两个人嚟食晚餐点小菜可能会份量太大😅非常推荐试下佢既Tasting Menu🍽️可以试到经典而招牌嘅菜色🩷 每一道菜既调味同技巧都系粤菜既天花板😛 约会或者Family Gathering 都好不错🏠⭐️ 鸡子戈渣 🐔⭐️ 皮蛋酱萝卜 🍳⭐️ 蜜汁烧脆鳝 🐠三味小食都好精致同用心❤️ 鸡子配上高汤炸过浓郁但系无腥味🥚 皮蛋带流心浓稠既口感 同酸萝卜口味好夹🥕 鳝鱼表皮香脆但内里弹牙感觉新鲜🍯⭐️ 鸡茸烩官燕 🕊️怀念好有怀旧感嘅经典粤菜🥹 官燕调味唔会过浓保持返滋补感🤍 鸡肉同埋火腿既鲜度点到即止🍗⭐️ 酿焗鲜蟹盖 🦀️非常讲究技巧嘅一道小菜👍🏻一丝丝嘅蟹肉被洋葱更自带鲜甜🧅 焗到脆卜卜嘅表面不带一点油腻🔥⭐️ 烧云腿大地田鸡片 🐸田鸡肉意外地嫩滑😛 配上云腿点缀出咸香🍖⭐️ 彩椒炒手切牛肉 🥩牛肉食得出质素软嫩但不会肥腻🐮 彩椒本身够爽脆衬托出牛肉嘅肉质🫑⭐️ 水煮手切牛肉 🌶️水煮麻中带辣富层次🧄并非单单只有辣味难得不会抢了牛肉既鲜味🧡⭐️ 油鸡枞菌炒四季豆 🫛四季豆嘅色泽够翠绿新鲜💚野菌带独特既香气🍄提升了蔬菜的层次⭐️
鸡子戈渣 皮蛋酱萝卜 蜜汁烧脆鳝
⭐️ 瑶柱荷叶饭 🍀
瑶柱份量丰富饭粒粒粒分明🍚 饱满却融入了荷香及鲜味🐚
生磨合桃露
⭐️ 生磨合桃露 🌰
合桃露幼滑Creamy但系入口不会腻🍼 烤过再生磨的做法令到合桃嘅果仁香满满地体现出黎🥜 甜度自然食得出技巧同真材实料 💪🏻
鸳鸯枣蓉糕
⭐️ 鸳鸯枣蓉糕 🍰
枣蓉配上椰汁有两种甜度互相平衡🥥相间既口味系清甜中带浓郁🍓口感够晒烟韧🍡
怀旧芝麻卷
⭐️ 怀旧芝麻卷 🖤
一入口就系香浓嘅芝麻味好有诚意😚口感同样唔会太重啫喱感 系买少见少嘅手工古早味
鸡子戈渣 皮蛋酱萝卜 蜜汁烧脆鳝
鸡茸烩官燕