2019-10-13
咁耐以来都冇食过铁板烧,香港有平有贵,既然要试,就揾间有保证啲既,见到呢间好评接近一千实在非同小可,一探铁板烧既味道。餐厅内外店舖面积中等,食铁板烧有三大枱,另一边就系食寿司,亦有间独立房相信系包厢之用。一桌铁板烧大约坐到4pair客人,大家围在半圆桌各自各边食边聊天再边望师傅煮野食,感觉都几特别。食物选择有set亦再散叫,大多数都系食set,相对上便宜一点亦唔洗烦叫咩食。鳕场蟹铁板烧(2人前) $2288(2位)有几款二人前既set,分别只系主菜不一样,叫左主菜系清酒焗鳕场蟹,而其余所包括既都一样,包括沙律、汁煮白鳕鱼、季节料理、熊本县产A5和王牛、炒饭(配蟹膏/和牛/鹅肝/高菜)、清酒鸡汤及甜品。沙律有蕃茄仔、沙律菜、藜麦等等,酸酸尾尾,开胃沙律,另外比左碟豉油,店员指已加入少许wasabi,整晚可供客人用既sauce。汁煮白鳕鱼首先为我地烹调既系白鳕鱼,会用洋蒽做配菜,先烧鱼皮面,其后会脆鱼片做装饰。白鳕鱼一啲都唔干,面层金黄,带少许脆面硬口感,而咬开鱼肉却带汁,肉质嫩滑,一开首铁板烧白鳕鱼已经有惊喜!清酒焗鳕场蟹第二道为我地准备既系清酒焗鳕场蟹,鳕场蟹已经预先砍件扑咗外壳,为免
餐厅内外
食物选择
鳕场蟹铁板烧(2人前) $2288(2位)
沙律
汁煮白鳕鱼
清酒焗鳕场蟹
第二道为我地准备既系清酒焗鳕场蟹,鳕场蟹已经预先砍件扑咗外壳,为免蟹壳烧焦会舖上竹叶再煮鳕场蟹。因为已经扑哂壳,所以进食都方便,蟹肉容易离壳,食到本身蟹肉既鲜甜味道,烹调时间岩岩好,店员介绍伴碟既汁酱系山癸忌廉汁,同青鸡冠草一齐食,更加完美。
季节料理
为法国白荀及抱子甘蓝,同样用上忌廉汁做调料,两者口感都好爽脆。
熊本县产A5和王牛
日本菜熟食类岂能缺少牛肉?仲要系熊本县产A5和王牛,份量罕有,每人四小件,要左五成熟,油脂丰盛,加上肥膏占多,入口容易化开,同时保留肉既口感,已有紫苏叶垫底索油,如能再印走部份油口感便佳。
炒饭(配蟹膏/和牛/鹅肝/高菜)
已经有熊本县产A5和王牛,所以唔再配和牛,既然主菜系鳕场蟹,埋尾既炒饭要返蟹膏做个首尾呼应。连同鸡蛋一齐炒,炒得好干身,味道唔浓烈。
清酒鸡汤
加入左带子煮,饮落再多一份鲜甜,舒服滑喉既热汤。
甜品
有柚子雪葩同水果杯,柚子雪葩味道清新,而水果杯有红石榴、美国甜橙及澳洲蜜瓜,食完铁板烧食呢两道甜品都几舒服。
每次食高级日本菜,都总会觉得食得舒服、食材新鲜、服务一流,呢间同样做到呢三点,纵使价钱昂贵,但系偶尔奖励下自己不为过。