2023-07-03
未够钟同朋友食饭,经过见到间装修几日本嘅居酒屋就入左去叫几串串烧试下~去居酒屋梗系要叫酒啦,今次试咗佢个生姜啤酒,好浓嘅姜味好正!之后叫左几串佢地嘅招牌串烧1)免治鸡肉串 配新鲜生日本鸡蛋黄酱汁呢个系佢地嘅经典招牌菜。攞起串烧稍微捞一捞个酱,咬落去外皮有烧烤既焦香 , 入面就依然多汁。个汁有好浓既蛋黄香,酱汁唔会太浓喧宾夺主,我地实在太钟意所以留低左要黎点其他串食🤣2)焦糖甘薯串一串有两件,师傅烧得好好,首先将甘薯放系炉上面烧,再系其中一面铺满砂糖,再用火枪烧到变成脆卜卜既焦糖!咬落去甘薯唔会太干,甜甜地几好食!3)鸡皮串鸡肝呢排好中意食烧鸡皮,嚟到梗系要叫啦!即叫即烧都烧左成15分钟😂好彩冇令我失望,每一粒都好脆卜卜🤤鸡肝就烧到啱啱好唔会过熟,入口唔会腥,唔会干,唔错4)烧豆腐烧豆腐好好食!!!我本身唔系好中意食豆腐,但系呢个豆腐滑得嚟味道好够,而且有少少炭烧味好香口,系今餐MVP👍🏻另外叫咗串鸡肉,梅酱紫苏黑豚同埋牛肋肉,不过就较为普通。整体嚟讲我觉得嘢食嘅质素配合埋环境值得一试👍🏻
1)免治鸡肉串 配新鲜生日本鸡蛋黄酱汁
2)焦糖甘薯串
3)鸡皮串鸡肝
鸡肝就烧到啱啱好唔会过熟,入口唔会腥,唔会干,唔错
4)烧豆腐