2017-11-07
听朋友讲铜锣湾有间日本料理店好新鲜好正,价钱都好公道合理,而且望落都非常吸引,反正同个同事系附近做完野收工,就决定去“享受“一下~!!原本都唔系好熟呢头既路,打开GPS引路,就系站口附近唔远,位置都好方便!而且一去到附近就见到大大个牌,一望就见到系边。入到黎见到成个餐厅格局都好简洁整齐,又唔会有平时日式餐厅果种臭味,成个感觉同气氛都相当好~店员亦好用心咁同我地介绍今日有边种鱼新鲜运到,不过对我呢D左耳入右耳出既人黎讲,一切徒然,所以都系拣自已钟意既。打开餐牌,各式各样既寿司,刺身丼林立,所有常见既海鲜到日本产地直送既鲜鱼尽有,对于选择困难既我黎讲,真系花好多气力先拣到。雪花霜降既大拖罗刺身~可以话系刺身之王~所以我都唔点酱油直接食佢既鲜味,花纹精美既鱼肉肉质嫩滑入口即溶,油香散发哂出黎,但食落一D都唔觉得油腻,而且超香醇。同事解释话因为大拖罗有大约80%既油份,如果口腔够热既话真系会成块溶系口入面,而且成个部位鱼筋好少,直头软滑到可以用筷子夹断。拖罗刺身每块都厚到可以企系度,厚肉大块价钱公道CP值超高!!讲到性价比,特选海鲜井都味话唔抵食!系井饭上面有十几款鱼生,而且样样新鲜好味,一个
讲到性价比,特选海鲜井都味话唔抵食!系井饭上面有十几款鱼生,而且样样新鲜好味,一个价钱食匀十几款鱼,超值之选。
左口鱼裙边,鱼油丰富有咬口,咬落又爽又甜,香甜既鱼油慢慢渗出,浓郁甘香。
特大赤海虾同平时食既甜虾口味完全唔同,有咬口有质感,仲充满虾肉鲜味,而且大大只超满足!
饱鱼虽然唔会用黎做刺身,但都系王牌之一!厚肉饱鱼质感好好,咬落仲有少少浆住既感觉,再有酱汁加持,味道好圆满~
油甘鱼刺身厚肉程度唔输比吞拿鱼!淡淡甘甜既油甘鱼刺身,每啖都充满著鱼油香气,厚切鱼肉仲有独特清爽口感!
黄脚立食得多,立鱼刺身真系好少食,但估唔到赤立刺身口感会咁好,立鱼鱼生口感爽脆,细嚼起黎会有好鲜甜既鱼肉味同些少鱼油甘香味,味道鲜美又独特。
仲有鱼油最多既三文鱼腩同三文鱼籽~鱼腩肉质绵滑食落成口都鱼油香味,三文鱼籽皮漙,一咬就爆开,鱼油渗哂出黎,呢个三文鱼油亲子真系超正!
入口即溶既大拖罗,香口绵滑又好味既吞拿鱼碎,咬落爽口弹牙既赤贝都唔少得!好味又抵食。
最后仲有我觉得系成个海鲜井暖美味既赤身同加拿大海胆,海胆同平时食既日本马粪海胆味道明显唔同,更为醇香绵滑,而且整个更加鲜味,但就冇左果个充斥成个口腔既味道。
而赤身同拖罗都同为吞拿鱼,但赤身比起黎肉质弹牙而且鱼肉味极浓,鲜美到爆,之但系就冇左入口即溶既口感同鱼油香。
叫得做丼当然唔少得粒粒分明又黐立立既珍珠米啦!成个海鲜丼既刺身同拖罗我都冇点酱油食,因为酱油会破坏刺身既鲜味,但饭就咁食既话会好寡,但落酱油食又会太咸,呢度仲有只叫樱花汁既酱汁,捞饭食唔太咸,但又好鲜味,更加好味
净系食刺身同丼饭紧系唔够,都以我地都叫左2只星鳗寿司黎食,一人一只原条星鳗好长,但比起鳗鱼饭用既鳗鱼会细条少少,味道依然好食又抵食。
我朋友果然冇讲错,家贺屋既刺身的确好新鲜美味,而且仲有由日本筑地新鲜运到既鱼,下次一于挑战鱼生净食~!
海鲜丼跟餐仲有日式蒸蛋同味噌汤,质素都系有保证!