2024-05-28
最近我到咗一间位于中环嘅印度餐厅「Bombay Dreams」,感受到浓浓嘅异国风情。入座后,环境整洁明亮,配合温暖柔和嘅灯光,俾人感觉舒适放松。有芝士小食送,香料味重~首先推介嘅系「Kurkure Khumbh」$142,系一款香脆可口嘅鲜菌料理。菌菇包裹住开心果芝士同甜椒,再配上浓郁鲜甜嘅蕃茄酱,层次丰富迷人。菌菇鲜嫩弹牙,配料互相映衬,酸甜交织,令人忍唔住一口接一口。接著试过嘅系「Raan-E-Dream」$498,呢道慢煮羊腿真系好惊喜!羊腿肉质鲜嫩,入口即化,仲有淡淡羊香。佢用酸奶同各种香料腌制,然后再放进窑炉慢煮,令肉质更加软嫩鲜美。腌制嘅香料赋予羊肉独特嘅异国风味,配搭上餐厅自家制嘅香料酱汁,突显出多重味道层次,非常讨喜。最后试咗嘅系「Chilli Chesse Naan」$62,呢个 naan包夹住辣椒同芝士,令人一口接一口停唔到手。外层酥脆,入口即化,内里香浓辣椒芝士馅料味道咸香惹味,跟羊腿完美结合,浑然天成。 「Gulab Jamun」外表看起来酥脆金黄,散发著浓浓的奶香味。一口咬下去,Q弹细腻的质地瞬间在口中化开,带来无与伦比的柔滑口感。内馅馅料恰到好处,既不会过
有芝士小食送,香料味重~
「Gulab Jamun」外表看起来酥脆金黄,散发著浓浓的奶香味。一口咬下去,Q弹细腻的质地瞬间在口中化开,带来无与伦比的柔滑口感。内馅馅料恰到好处,既不会过于浓郁,也不会过于甜腻,恰恰中和了奶香和香料的完美平衡
我喺 Bombay Dreams 嘅用餐体验非常难忘,除咗环境舒适写意,菜式质素高,更让人感受到道地嘅印度特色。强烈推荐大家来试试,一定唔会失望呢!