位于太古城既FIGS Bistro主打地中海菜😍 餐厅名代表左4个国家既缩写:France﹑Italy﹑Greece﹑Spain。呢度可以试齐唔同国家既菜式😍 仲有多款饮品选择,放工黎Happy Hour就岩哂🍻.ᐟ餐厅空间感十足,装潢感觉高雅,蓝色窗户配上花色瓷砖,颇有地中海风情。除左室内用餐区,餐厅仲设有户外区,感觉非常chill.ᐟ𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓𝒔❝ 𝑪𝒓𝒂𝒃 𝑪𝒂𝒏𝒏𝒆𝒍𝒍𝒐𝒏𝒊 $𝟏𝟒𝟖 ❞碎蟹肉青瓜卷子 ‧ 以青瓜片卷起蟹肉🦀 蟹肉口感鲜甜,搭配青瓜增添清新口感,颇有惊喜.ᐟ再加以蟹籽点缀,牛油果酱同迷仔椒仔(biquinho pepper)伴碟,口感更加丰富.ᐟ𝑻𝒂𝒑𝒂𝒔❝ 𝑺𝒎𝒐𝒌𝒚 𝑷𝒖𝒍𝒑𝒐 $𝟏𝟓𝟖❞西班牙烧八爪鱼 ‧ 地中海少不了海鲜🐙 八爪鱼肉质爽弹,烧得好香口,份量都唔少。配以红椒粉烧薯仔,整道菜都好开胃.ᐟ❝ 𝑮𝒂𝒎𝒃𝒂𝒔 𝑨𝒍 𝑨𝒋𝒊𝒍𝒍𝒐 $𝟏𝟏𝟖 ❞香煎蒜茸虾 ‧ 我最喜欢既西班牙菜❤️.ᐟ蒜蓉虾整得好入味,香辣惹口。值得一赞既系虾肉肉质结实,份量有8只左右,仲有面包伴碟,诚意十足.ᐟ❝ 𝑴𝒂𝒓𝒊𝒏𝒆𝒓𝒔 𝑴𝒖𝒔𝒔𝒆𝒍𝒔 $𝟏𝟒𝟖 ❞水手青口 ‧

𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓𝒔

Smoky  Pulpo
❝ 𝑮𝒂𝒎𝒃𝒂𝒔 𝑨𝒍 𝑨𝒋𝒊𝒍𝒍𝒐 $𝟏𝟏𝟖 ❞
Gambas  Al  Ajillo
❝ 𝑴𝒂𝒓𝒊𝒏𝒆𝒓𝒔 𝑴𝒖𝒔𝒔𝒆𝒍𝒔 $𝟏𝟒𝟖 ❞
水手青口 ‧ 份量超多,抵食之选.ᐟ有两款口味选择:蕃茄或白酒。白酒味道香浓,酱汁整体较creamy,每只青口都醮满酱汁,啖啖肉超好食.ᐟ
Mariners  Mussels
❝ 𝑰𝒃𝒆𝒓𝒊𝒄𝒐 𝑱𝒂𝒎𝒐𝒏 & 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝑪𝒓𝒐𝒒𝒖𝒆𝒕𝒕𝒆𝒔 $𝟏𝟐𝟖❞
炸黑毛猪芝士肉丸 ‧ 外皮酥脆可口,内里系夹有猪肉丝既流心芝士蓉,做到真正外脆内软,食完超满足.ᐟ
Iberico  Jamon  &  Cheese  Croquettes
❝ 𝑼𝒍𝒕𝒊𝒎𝒂𝒕𝒆 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑻𝒂𝒄𝒐 $𝟖𝟖❞
终极乳猪肉墨西哥夹饼 ‧ 有2件或4件选择,taco用上手撕乳猪肉都系第一次见😍 肉质软腍,味道香浓.ᐟ配上牛油果酱﹑三色椒等调味,味道富有层次感,好出色.ᐟ
Ultimate  Pork  Taco
𝑴𝒆𝒂𝒕

❝ 𝑺𝒖𝒄𝒌𝒍𝒊𝒏𝒈 𝑷𝒊𝒈 $𝟐𝟗𝟖 ❞
西班牙乳猪 ‧ 乳猪值得推介👍🏻.ᐟ新鲜烤起既乳猪皮脆肉嫩,富有油脂香味,肥而不腻.ᐟ伴菜有西班牙青椒仔,份量都唔少,好似多左一份tapas咁 青椒仔口感软腍,加上海盐调味十分香口.ᐟ
𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕

❝ 𝑮𝒆𝒍𝒂𝒕𝒐 $𝟒𝟖 ❞
雪糕有几款口味拣,我地拣左椰子味,够香之余仲有椰果肉,大推👍🏻.ᐟ
Gelato
𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔

❝ 𝑭𝑰𝑮𝑺 𝑺𝒂𝒏𝒈𝒓𝒊𝒂 $𝟗𝟖 ❞
每次食西班牙菜都必点Sangria.ᐟ大大杯装满水果粒,整体酒味较水果突出。

❝ 𝑻𝒉𝒆 𝑻𝒓𝒂𝒗𝒆𝒍𝒍𝒆𝒓 $𝟏𝟎𝟖 ❞
好得意既presentation.ᐟ以whiskey为基酒,杯上放左两粒烧过既棉花糖,店员介绍可以将棉花糖点酒食,又几特别😆.ᐟ
The  Traveller
欢迎追踪 @dineoutla.hk •͈౿•͈