2021-02-07
高质寿喜烧,满足到笑🥰——第一次系香港食高质嘅Sukiyaki,因为想试嗮A3/4/5,所以叫咗2个A3同A4 Set,再追加A5🤣追加嘅牛嘅分量系同Set入面嘅一样,冇记错嘅话系150g😆.A3黑毛和牛(赤身肉)寿喜烧Set ($429)A4黑毛和寿喜烧Set ($519)(追加) A5特产黑毛和牛 ($249).首先Set跟嘅前菜已经值得一赞。和牛他他细腻滑溜,牛肉鲜嫩可口,够嗮开胃😛.Sukiyaki方面,佢个汁唔错,甜而不腻。食牛肉𠮶阵,除咗就咁原味食个汁,或者沾蛋汁食,佢仲有三种唔同嘅调味粉可以落。个人觉得柚子𠮶只几特别,可以一试。但最钟意都系就咁沾蛋汁👍🏻.重点,和牛!A5睇落个色泽同油花已经好唔同,相信唔洗我讲就咁睇相都睇得出边碟系A5🤣油脂比较多,食起上黎明显比较腻,但就真系有种入口即融嘅感觉😍唔洗点样咀嚼咁啲油脂嘅香味已经充满口腔。觉得A4最啱我食,有多返啲肉,但脂肪仍然好足够,我系比较钟意肉同脂肪比例同分布平均啲👍🏻A3就牛味浓郁啲,最有咬口。.服务方面,全部嘢都系店员代劳,佢会问你想要嘅生熟程度,同埋suggest你食嘅方法。一开波佢会就咁煎,落少少寿喜烧汁,可以
——
A3黑毛和牛(赤身肉)寿喜烧Set ($429)
A4黑毛和寿喜烧Set ($519)
(追加) A5特产黑毛和牛 ($249)
服务方面,全部嘢都系店员代劳,佢会问你想要嘅生熟程度,同埋suggest你食嘅方法。一开波佢会就咁煎,落少少寿喜烧汁,可以按返个人口味选择点蛋汁/调味。到最后三块和牛,店员首先加寿喜烧汁同加水煮啲配菜,然后系上面舖三块和牛,所以煮嘅同煎嘅都会食到☺️
我觉得成个用餐经验,除咗食材,第二重要嘅就系个店员😂希望你地会遇到个好嘅店员,专业,整得好食又有礼貌嘅店员!
——
📍SUKIYAKIYA