2024-11-06 281 浏览
今日约咗同朋友食饭,倾开食乜之际,就谂住想食片皮鸭,于是就嚟咗羲和雅苑。 一入到餐厅,装修就好似佢个名咁非常雅致。适逢佢哋五周年优惠,我哋就拣咗佢嘅四人套餐。首先嚟嘅系四道前菜✨干隆白菜、三色黄金蛋、凉拌莴笋丝、泡菜汁蒜泥白肉前菜非常开胃,调味同配搭都相当唔错,非常醒胃。我就好钟意食佢嘅莴笋丝,清凉爽口。✨片皮鸭半只配白宝盒片皮鸭的鸭皮香脆,配合八宝盒嘅微甜甜面酱,清爽的青葱,青瓜丝,山楂条,口味层次丰富。鸭肉细嫩,搭配饼皮或单独品尝,都能体会到鸭肉的鲜香。片皮鸭仲有几样特别嘅食法,就系点完佢嘅清甜酱,再加上爆炸糖,食落去口感非常丰富,呢种感觉好特别,一定要一试。✨和牛干粒半蘑菇呢一道菜味道浓郁,好有蘑菇嘅香味亦都有少少微辣令到菜式特别惹味✨宫保鸡丁鸡肉嫩滑,味道亦唔错✨韭黄叉烧滑蛋虽然呢味𩠌好简单,但系鸡蛋真系做到好滑,配上韭菜同埋叉烧嘅质感,都系一道美味嘅家常菜✨浓汤酸菜鱼呢一度酸菜鱼,材料十足,里便除咗有酸菜,嫩滑嘅鱼肉,仲有莴笋丝,芽菜,粉丝,十分爽口惹味,令人一碗接住一碗咁样食,呢度菜非常醒胃,令人胃口大开。✨时令蟹粉扒田园蔬呢一道菜就比较清淡,食完一轮浓味菜式,食一食青菜中

适逢佢哋五周年优惠,我哋就拣咗佢嘅四人套餐。

首先嚟嘅系四道前菜

✨干隆白菜、三色黄金蛋、凉拌莴笋丝、泡菜汁蒜泥白肉

✨片皮鸭半只配白宝盒
招牌片皮鸭配八宝盒

✨和牛干粒半蘑菇

✨宫保鸡丁

鸡肉嫩滑,味道亦唔错

✨韭黄叉烧滑蛋

✨浓汤酸菜鱼
浓汤酸菜鱼

✨时令蟹粉扒田园蔬

呢一道菜就比较清淡,食完一轮浓味菜式,食一食青菜中和一下。

✨樱花虾海味蒸饭

由于菜式都非常之好送饭,所以配搭呢个樱花虾海味蒸饭就刚刚好啦

✨最后甜品系姜汁红枣小桃胶及杨枝甘露

食完咁丰盛嘅晚餐,再配埋一碗精致嘅糖水,令今晚丰盛嘅晚餐添上完美嘅句号。

整体嚟讲,呢个套餐除咗有招牌片皮鸭,仲兼顾到咁多款式美味可口嘅前菜,主菜同甜品。性价比真系超高!食完真系大满足。
招牌片皮鸭配八宝盒
浓汤酸菜鱼