2022-08-01
黄埔依边真系有好多好食嘅小店,行几步路就有一间出色嘅小店。今日都行左嚟黄埔依边觅食,发现左依间新开冇耐嘅小店几吸引㖞,个店名又几有gimmick㖞😛😛店舖虽然细细地,做外卖生意,但好多配料都系舖头自己腌制,仲有埋凉茶同老火汤卖😆📍吾食正粉皮 ($25)朋友就拣左吾食正粉皮做面底,同一般粉皮唔同,粉皮烟烟韧韧,同埋系一卷卷,唔系一块块。另外再加左腐竹 ($8)、猪耳 ($12)、猪肚丝 ($12) 、土豆丝 ($8)、鸡丝 ($12)五款配料,特别推荐腐竹同自家腌制嘅猪肚丝,加埋小辣嘅辣汁,真系食到上哂瘾😋😋😋份量都好足够,食完饱足全日。📍招财水晶粉 ($25)我自己就钟意依款水晶粉多啲,水晶粉好滑配埋小辣嘅辣汁,夏天食简直一流👍🏻👍🏻另外都拣左木耳 ($8)、猪大肠 ($12)、花胶 ($15)、鸡肾 ($12)四款配料,猪大肠真系必食,洗得干净,咬落好淋同好入味。好少见卖凉皮舖头有得拣花胶食,花胶好大块,咁嘅价钱冇得输😆😆身为老火汤爱好者,依碗花胶节瓜莲藕章鱼汤真系好正,同出面街买到嘅冇得比,出面买到嘅汤包冇咩汤渣,净系得汤水🙈🙈但依款汤包有好多汤渣, 章鱼脚、花胶、节瓜、莲藕全部都
份量都好足够,食完饱足全日。
但依款汤包有好多汤渣, 章鱼脚、花胶、节瓜、莲藕全部都食到,加上饮得出系冇落味精。
佢仲有汤包买走,买完摆系雪柜再煲返热嚟饮,啱哂香港人咁繁忙嘅生活,重点系$40就买到,仲抵过自己买料嚟煲🤣🤣🤣