2019-06-26 374 浏览
今晚约咗男朋友食饭,因为佢话想试吓新野食,我就叫佢上网揾吓想食咩,佢就提议一齐去试吓西班牙菜。为咗就返我系中环放工,所以就拣咗间近近地喺上环嘅La Postre。  食物选择好多,传统西班牙小食tapas、主菜、甜品同饮品一应俱全。  今次小食我哋拣咗黑松露薯条同芝士煎蟹饼。黑松露薯条摆盘方面十分有心思,薯条亦都炸得好香脆,而酱汁系用咗黑松露捞蛋黄酱,黑松露味好香同蛋黄酱亦都好夹。  芝士煎蟹饼边有六只蟹钳,捞埋鸡蛋、草菇、 薯仔粒、蟹肉等等煎成,蟹饼上加左木鱼碎,材料十足,再配埋芝士嘅咸香,十分好食。  主菜方面我哋叫咗两人份嘅西班牙海鲜饭,配上青口、蚬、樱花虾同大虾,海鲜嘅份量亦都好足够。海鲜饭做法都好传统,用咗茄汁、甜椒粉同青黄红椒,加上海鲜嘅鲜味,成个饭香而不腻,绝对系必叫之选。  甜品方面,我哋叫咗抹茶麻糬窝夫。窝夫嘅粉浆加咗抹茶粉,再放左烟韧嘅麻薯,食落有两种口感。配上抹茶雪糕,抹茶蛋糕,红豆同糖浆,想落咩配料可以自己选择。  食到咁上下,店员邀请我哋帮佢填一份问卷,填完之后仲送咗一个焦糖布丁俾我哋。  最后我同男朋友名自都叫咗饮品,佢拣咗冻嘅桂花荔枝茶,而我就拣咗热嘅蜜桃

黑松露薯条

芝士煎蟹饼

西班牙海鲜饭

抹茶麻糬窝夫

最后我同男朋友名自都叫咗饮品,佢拣咗冻嘅桂花荔枝茶,而我就拣咗热嘅蜜桃柚子茶。男朋友话佢个杯桂花同荔枝好夹,唔会太甜,好好饮。而我个杯亦都好香桃味,清清地,食饱饮番杯可以解腻。

整体来讲,食物质素好高,价钱合理,服务亦都好好,下次想食西班牙菜都一定会返嚟,因为有好多菜式仲未试到!
2019-06-10
黑松露薯条