朋友最近工作有啲不如意,所以我今日专登约佢系佢屋企附近食lunch俾佢呻下🙈 我地两个都几中意食泰国菜,佢提议左呢间装修好有特色既泰菜~两个人单点左一份青咖哩鸡,马拉盏炒芥兰,炸虾饼同埋一碗鸡油饭~青咖哩既酱汁不嬲都比黄咖哩稀,但依然好香同好好送饭😋鸡肉份量多兼肉质够滑,配料有特别既泰国茄子,软硬适中既豆角同埋D泰国香叶,非常丰富~马拉盏炒芥兰色泽好靓,嫰绿得黎唔会油腻,芥兰爽脆而且完全无苦涩味,个汁香得黎带少少辣非常惹味😋虾饼好大旧好肥美,外层炸得好香脆,里面劲弹牙👏 相信餐厅系真材实料用左好多虾肉兼功夫挞到佢起晒胶👍👍👍原本虾饼配左梅子酱,不过朋友都系中意跟鸡酱所以另外问店员拎,店员都非常有礼貌同迅速回应我地既要求👍鸡油饭唔算好深色,但食落都几香鸡油味,唔错~朋友真系无介绍错,我地单点咁叫都唔驶一百蚊一个人(我见D set lunch $4X就有仲要超大份同包埋饮品,同样唔驶加一),真系抵到喊😂
我地两个都几中意食泰国菜,佢提议左呢间装修好有特色既泰菜~

青咖哩鸡肉
青咖哩既酱汁不嬲都比黄咖哩稀,但依然好香同好好送饭😋
马拉盏炒芥兰

炸虾饼
虾饼好大旧好肥美,外层炸得好香脆,里面劲弹牙👏
相信餐厅系真材实料用左好多虾肉兼功夫挞到佢起晒胶👍👍👍
鸡油饭
鸡油饭唔算好深色,但食落都几香鸡油味,唔错~
2021-01-11
马拉盏炒芥兰