2022-10-19
💡高质铁板烧尖沙咀广东道开咗间新嘅餐厅,系全港首间铁板烧拼中式菜式,装潢优雅,仲有水泡吊灯,成个感觉好高级,今次坐系吧枱位置,可以一边欣赏师傅系你面前煮铁板烧,一边享受咁美味食味。而家仲有户外位置,岩晒同朋友chill下。🍽水云前菜水云前菜有酸青瓜、红萝卜、洋葱等等,而今次好特别有水云菜,入口如丝柔顺,几样加埋一齐食,酸酸甜甜,十分开胃🍽蟹肉茶碗蒸🦀茶碗蒸热烫烫,蟹肉份量十足,店员好细心提醒一定要捞匀先可以食,咁样先可以每一啖都可以食到蟹肉🤩蒸蛋够晒蛋香浓郁食落仲好滑溜,好满足😍🍽赤金鲷🐠 呢个系季节海鲜,今次系赤金鲷。师傅用咗立鳞烧嘅方法,立鳞烧系好考功夫的菜式,先确保油温度系足够先,再以半煎炸方式,慢慢控制,令到鱼鳞炸到一片片卷起,食个阵沾上海胆松露忌廉汁,成个味道即刻升华左。🍽法国鹅肝🦢鹅肝厚切得黎好大份,开头仲好惊会好重油腻咁,但点知入口即溶,油脂香得黎仲唔油,配埋脆脆面包一齐食,好满足🍽仙台产虎虾🦐呢碟最特别系以虾汁虾膏作为酱汁,再加埋佢地自家调制酱汁烹煮,令到味道更香溢扑鼻。虾肉超弹牙,唔会干身,捞埋香浓的虾酱,更加无得顶😋🍽熊本黑毛和牛A5🐂未煮个阵已经见到和牛纹路好靓
🍽水云前菜
🍽蟹肉茶碗蒸🦀
🍽赤金鲷🐠
🍽法国鹅肝🦢
🍽仙台产虎虾🦐
🍽熊本黑毛和牛A5🐂
未煮个阵已经见到和牛纹路好靓,厨师会问你要几多成熟,建议3成熟,开头仲惊会好生,但厨师话会更能迫出油香,会更好味。和牛薄烧半熟嫰红,内里包住蒜片及细花,就咁放落口食已经好好味,而且会附带海盐及黑椒,可因应个人口味再添加。伴碟最特别系有细细粒龙珠果,食完和牛再食,好解腻。
🍽银稚鱼炒饭🐠
黎自静冈县银稚鱼好香口,米饭炒至干身,粒粒分明,加埋葱粒、鸡蛋,好滋味。
🍽鲷鱼汤
鱼汤色泽奶白,以大量鱼骨熬煮,好香浓鱼味。
ps/整体食物质素好高质,每一样食物都用不同碟作摆设,店员及厨师好细心讲解每一样食物系咩黎,应该点样食,值得大推。