2023-01-13
今日就去咗兰桂坊Kyoto Joe食晚饭~ 同朋友庆祝新一年工作上嘅转变🤭话明庆祝梗系要食好啲啦,餐厅观景都几扬,夜景望出去几舒服,而且餐厅嘅装修虽然简单,但系都有浓厚嘅日本居酒屋气氛,设计师功不可没我哋就叫咗A4仙台和牛及龙虾尝味晚宴($888/位)蟹肉菠菜沙律卖相非常惊喜,以寿司造型出现嘅沙律😂清甜嘅北海道蟹肉配埋清爽嘅菠菜,作为前菜非常之开胃~ 矶煮鲍鱼先食酸酸地嘅腌萝卜同鲜味嘅三文鱼籽配爽脆嘅青瓜,再食用矶煮酱汁慢煮过嘅鲍鱼,鲍鱼弹牙鲜甜。刺身、寿司盛合由最淡味开始品赏~ 鲷鱼刺身:味鲜甜鱼肉弹牙赤虾:爽口弹牙,配埋浓郁嘅虾膏食更加鲜甜炙烧和牛:微微烧过令油脂更香口,入口即溶海胆吞拿鱼寿司:海胆鲜甜,吞拿鱼鲜味浓郁北海道蟹肉配拖罗蓉:系鲜味嘅配搭,加咗青瓜,感觉唔会太油腻温野菜烧烧过嘅青椒、蕃茄同埋蕃薯仔清一清食完刺身嘅味蕾,准备迎接和牛同埋龙虾。
黑松露汁焗龙虾 & A4和牛陶板烧套餐系龙虾同埋和牛二拣一,同朋友就每人拣咗一款,咁就可以试晒~ 厨师已经帮龙虾起咗肉,龙虾嘅肉质弹牙爽口,加埋黑松露汁,淡淡黑松露味亦唔会抢咗龙虾嘅鲜甜按自己的喜好喺陶板烧上边烧A4和牛~ 睇啲油花
我哋就叫咗A4仙台和牛及龙虾尝味晚宴
($888/位)
蟹肉菠菜沙律
矶煮鲍鱼
刺身、寿司盛合
由最淡味开始品赏~
鲷鱼刺身:味鲜甜鱼肉弹牙
赤虾:爽口弹牙,配埋浓郁嘅虾膏食更加鲜甜
炙烧和牛:微微烧过令油脂更香口,入口即溶
海胆吞拿鱼寿司:海胆鲜甜,吞拿鱼鲜味浓郁
北海道蟹肉配拖罗蓉:系鲜味嘅配搭,加咗青瓜,感觉唔会太油腻
温野菜烧
黑松露汁焗龙虾 & A4和牛陶板烧
按自己的喜好喺陶板烧上边烧A4和牛~ 睇啲油花分布就知道靓嘢,微微烧过后入口即溶
冷稻庭乌冬
去到乌冬已经差唔多饱咗八成,所以我哋只系要咗一份。乌冬烟靭配鲣鱼汤汁配葱花同埋芥辣~
原来最后仲有甜品,好彩真系冇食晒两个乌冬,甜品芝士蛋糕🍰,芝士味香浓口感细滑