2024-02-09
今日同朋友约咗去铜锣湾食饭,经过一间泰国菜餐厅。见佢下晏2点几都仲咁多人系入面仲咁好生意,感觉应该唔错!所以就走入去一探究竟。铺头入面够晒明亮,干净企理。入到去已经闻到阵奶茶味同酸酸辣辣嘅香气,铺头仲keep住播啲泰文歌添,成个感觉好似到左泰国当地咁 野食嘅选择都好多好特别,有好几款几吸引嘅野都已经sold out, 有点可惜😢而个香辣凤爪系每日限量嘅item,即刻叫咗黎食。虽然唔系话啖啖肉个种凤爪,但食落都唔会话好骨感,加埋佢个香香辣辣嘅汁,成件事好野味,食到我个嘴唇都有啲麻麻辣辣嘅感觉,好 fresh 好正😋主食方面就叫左个水门双拼炸鸡饭,谂住可以一次过食晒佢两种形式嘅鸡。水门鸡食落好滑好湿润,唔会话鸡皮好厚嘅感觉,食落口亦唔会感觉好肥腻。炸鸡唔会太干身,炸得好够脆,外面层炸粉亦都唔会好厚,味道岩岩好。佢会配埋两款酱分别俾你去点水门鸡同炸鸡,一款就辣辣酸酸比较湿嘅酱就用黎点水门鸡,另一个就系有点类似甜酸酱嘅酱汁。我朋友就叫左个泰式猪手饭,皮同肉嘅比例啱啱好。成个猪手都卤得好入味,咬落去好松软,有少少入口即化嘅感觉。佢两个主食都会跟左一碗黑淑萝卜汤。饮落口好清甜,后劲又有一种淡黑淑味
见佢下晏2点几都仲咁多人系入面仲咁好生意,感觉应该唔错!所以就走入去一探究竟。 铺头入面够晒明亮,干净企理。入到去已经闻到阵奶茶味同酸酸辣辣嘅香气,
成个猪手都卤得好入味,咬落去好松软,有少少入口即化嘅感觉。
佢两个主食都会跟左一碗黑淑萝卜汤。饮落口好清甜,后劲又有一种淡黑淑味冲番出黎,成件事好有惊喜。
成件事都好完美,好少食到咁高质而又唔系太贵嘅泰国菜,下次番黎一定要再食埋佢其他野先得!!
题外话/补充资料:
最最最重要系,又系一间唔洗收加一嘅好店,我最喜欢了!!❤️ ❤️ 赞赞