2019-11-01 106 浏览
30-10-2019跟好友分享美食系人生一大快事。间中食豪少少, 都几过瘾㗎!麒艺馆位于铜锣湾, 听个名以为跟"下棋"有d关系😬😬 地方算宽敞, 坐得舒服, 带点中式古老格调, 但又不会太浮夸。友人话呢度出名食花胶, 我地都唔会错过!是晚餐单:。水晶花胶涷: 晶莹透润, 但唔系好食得出花胶味😂。无花果黑叉烧: 每旧叉烧都好嫩滑, 又唔会太㶶; 我唔肯定有冇用蜜糖去煮, 但唔会好似红色叉烧咁甜。沙爹墨鱼须: 虽然墨鱼须唔系咁爽, 但系沙爹酱味道一流, 忍唔住食多几旧 (Uncle 推荐👍👍👍)。金装焗酿蟹盖。黑虎掌熏味鸭: 睇落去似樟茶鸭, 食落去味道更加浓, 因为酱汁比较多。加上有菇菌类做配菜, 完全沾上了香浓既汁而不太腻。海龙皇沙锅粥: 当晚最名贵既"菜式", 用左海鲜例如虾, 带子去煮呢个粥, 所以绝对鲜味最后, 每人叫了一个天山雪枣无花果炖花胶。雪枣同无花果都好大粒, 跟花胶本应好夹; 但我嫌太重姜味, 辣味盖过左应该有既甜味, 稍为不合口味!🙊
30-10-2019

跟好友分享美食系人生一大快事。间中食豪少少, 都几过瘾㗎!

友人话呢度出名食花胶, 我地都唔会错过!

是晚餐单:
。水晶花胶涷: 晶莹透润, 但唔系好食得出花胶味😂
。金装焗酿蟹盖

水晶花胶涷