2019-06-25 290 浏览
之前几次经过呢个商场都觉得好神秘好高级咁,对佢上面嘅嘢食好有兴趣,今日终于揾到机会同朋友去试一试!原来呢度成层有三间唔同嘅餐厅,全部都系同一个集团开嘅,食嘅嘢虽然唔同,但装修嘅格局都系以简约高尚为主。我哋最后拣咗打边炉嘅J-POT。呢间餐厅系以音乐作为主题,正中间有一个好大嘅萤幕播紧周杰伦嘅演唱会,周围嘅装修都系用钢琴乐谱设计,有种好舒适嘅感觉。连餐牌上面都有食谱架,不过我就唔识睇啦,求高人指点~前菜我地拣咗和牛响铃,即叫即整,外皮酥脆,一口咬落去仲有少少汁,和牛味超浓,好味!嘢饮方面我嗌咗香桃乌龙茶配热情果珠,个茶底系冇落糖嘅,啲甜味完全系由热情果珠负责,酸酸甜甜嘅爆珠效果,我觉得几好,因为通常有糖水嘅茶底都会偏甜,变左糖水味水果茶就唔好味啦,仲要肥添!等紧火锅嚟嘅期间,侍应拎左个九宫格酱料格俾我哋混酱,不过其实佢本身俾我哋嘅𠮶个豉油都已经有味,本人极力推介左上果个虾米辣酱,好香虾米味,唔会太辣,鲜味十足!主角到~打得边炉个汤底梗系最重要,所以我哋就拣咗北海道毛蟹汤底,呢度嘅汤底写明全部都冇味精。系渌嘢食之前,侍应会先笔啲汤俾我哋饮下原汁原味嘅毛蟹汤,真系好鲜甜,蟹味系超浓!因为真系

连餐牌上面都有食谱架,不过我就唔识睇啦,求高人指点~

和牛响铃

香桃乌龙茶配热情果珠

主角到~打得边炉个汤底梗系最重要,所以我哋就拣咗北海道毛蟹汤底,呢度嘅汤底写明全部都冇味精。系渌嘢食之前,侍应会先笔啲汤俾我哋饮下原汁原味嘅毛蟹汤,真系好鲜甜,蟹味系超浓!因为真系捞到一只蟹出黎架!果然系真材实料~

北海道毛蟹汤底

西班牙黑毛猪:一睇就知靓野,肥瘦均匀,好快616就食得啦。不得不说,呢只黑毛猪系我食过最好味嘅黑毛猪,平时打边炉啲黑毛猪一系就太厚好韧一系就太薄冇猪味,呢度嘅系切得薄之余仲超超超有猪味!我地完全冇点酱汁都已经觉得好够味!

西班牙黑毛猪

我最期待既日山A5和牛拼盘~靓到冇人有!见到啲牛粉红粉红咁仲要雪花飞舞,望到已经觉得幸福~值得一赞嘅系呢度嘅服务真系一流,为左俾我哋试到啲牛最佳嘅味道,个侍应系会亲手逐片帮我地渌,完全系星级服务。
侍应建议食牛最好要由比较有咬口同淡味嘅部分开始食,再慢慢食口感软腍同油花较多嘅部分,令味觉同口感嘅层次慢慢升级。
日山A5和牛拼盘

虽然我已经唔记得自己食咗边啲部份,净系记得全部牛都好肥美~佢渌咗出嚟半熟嘅时候超正,系粉红色㗎,食完真系成个口都系果阵牛味,正到飞起呀!!日本和牛真系无得输~永远都系最爱~

牛丸:牛丸来讲,呢只牛丸嘅牛味都算浓,有少少葱花,入面仲有虾,口感层次几丰富,葱花令到成粒牛丸味道唔会漏,好味!
牛丸
餐厅将啲海鲜放埋一齐,整到成个拼盘咁~全部海鲜都好新鲜弹牙,只扇贝同鲍鱼好大一只,厚身又鲜甜,正!
朋友系冇淀粉不欢, 侍应介绍之下我哋拣咗三款唔同嘅面食,全部都系自家制嘅。我最钟意食佢嘅阔条面,口感烟韧同埋蛋味好浓。朋友就中意食个乌冬,弹牙又滑。红菜头面就不过不失。

日式蔬菜拼盘:食完咁多邪恶嘅肉类梗系要食下蔬菜解除罪恶感啦~本身以为右上角果个系皇帝菜,原来系来自日本嘅春菜,不过我觉得阵味都系有啲相似嘅。另外佢个冻豆腐好得意,冇平时食开嘅冻豆腐咁硬身,又唔似普通豆腐咁软身,佢系介乎中间嘅质地,即系筷子好易夹开但系唔会散,口感就系软腍同滑啲冻豆腐咁,好得意。

食饱饱最尾梗系唔少得甜品啦,因为侍应话呢间餐厅全部系由法国蓝带甜品师整㗎。我哋拣咗芒果雪糕配蛋白脆饼。个蛋白脆饼食落系乳酪味嘅,芒果雪糕下面有一旧类似牛油嘅嘢,但食落系好绵密嘅芒果味嘅类似慕丝又唔系咁,好难形容,令人摸唔透嘅蓝带厨师功架。不过好食就得啦~

芒果雪糕配蛋白脆饼

总括而言,呢间餐厅嘅嘢食系好高质,好多嘢都系自家制,食材好新鲜,气氛亦都好好,服务仲要一流添。写紧食评嘅我已经挂住𠮶浸牛味,值得推介!
2019-06-24
和牛响铃