2023-10-14 181 浏览
系屋企附近偶然发现呢间西班牙餐厅,虽然空间唔大,但系坐满晒客人。试完之后真系觉得好食到大叫,终于明白点解咁多客!✨西班牙蒜油虾一上桌,你就会闻到啱啱炒熟嘅大蒜嘅香气,再搭配上带有些许辣味嘅橄榄油,味道超香。虾大只得黎够弹牙,证明够新鲜!不过蒜油虾嘅重点唔系虾,而系蒜油同多士!与其话系多士,反而食落似炸咗嘅云吞皮咁,超级香脆,点埋惹味嘅蒜油真系停唔到口。✨ 西班牙牛腹肉睇落份量唔算好多,但食完觉得超值!牛腹肉煎到啱啱好,肉质嫩滑多汁,配上香浓嘅调味酱汁,令人口齿留香。个底放咗少少咸咸地嘅薯蓉,吸收晒上面牛肉嘅肉汁,味道超级唔错!✨红虾短面红虾超级大只,食之前要将虾膏唧哂出黎,淋系短面上面。红虾虾膏味道浓郁甘香,短面吸附左佢既鲜味同高汤之后会稍稍膨胀,口感有少少似炒米粉,但虾鲜味会系口腔入而好似烟花咁爆发。虾肉一样鲜味十足,味道鲜甜爽弹扎实。
✨ChurrosChurros绝对系西班牙最受欢迎嘅甜品!呢款炸脆点心通常系用油炸制作。表皮金黄酥脆,入口松脆香甜。呢到配以热黑朱古力酱汁,食落唔会好甜。另外仲有超好食既云呢拿雪糕,仲见到一粒粒云呢拿籽系上面,劲浓郁香滑!

✨西班牙蒜油虾

✨ 西班牙牛腹肉