2020-12-15 509 浏览
好多朋友都推荐话黄埔新开嘅蒸庐好高质,今日忍唔住即刻同男朋友去试下午茶!感觉到佢哋用心做点心,又有相同嘅理念💛,连唔钟意食点心嘅我都觉得一定要黎帮衬。-下午茶时段人比较少。铺头干净企理,佢哋防疫措施亦做得好好。好多点心专门店都唔平又「的式」,但蒸庐价钱唔算太贵,下午茶点心由小点$15至特点$31不等,唔经唔觉两个人叫左好多款。-💛美点一份有9款,烧卖粉果全部大大粒。食晒成盘都唔觉油腻,感觉到的确较少人工调味同脂肪。-💛抹茶红豆饼超好食,外皮烟烟韧韧,两边煎过后带点脆身;内馅嘅豆沙唔会过甜,完美。-💛菜苗饺外皮烟韧透光,入面每粒都有成只鲜虾同满满菜苗,胀卜卜好满足。-💛叉烧包竟然系用抹茶皮做,入面嘅叉烧香甜嫩滑,食完都唔觉滞!-💛芝麻包外表好云石可惜影得太衰⋯⋯芝麻馅系流心,一搣开已经好香芝麻味,馅多唔小家。-💛蛋散偏甜,适合甜食爱好者,上面仲有椰丝、花生同炼奶,而且食到最后都keep住脆!-💛最精彩嘅一定系呢个黑金流沙包🤤食到最后一个先记得影相!趁热食奶皇流沙馅甜而不漏,超流沙极邪恶。而且仲系限定,今日我哋劲好彩刚刚食到最后一份!-💛比较惊讶竟然会有白咖啡饮,饮左一啖就知道,系星马饮到

下午茶时段人比较少。铺头干净企理,佢哋防疫措施亦做得好好。

蒸庐拼美点

宇治抹茶豆沙饼

鲜虾菜苗饺

抹茶流心叉烧包

云石芝麻包

💛芝麻包外表好云石可惜影得太衰⋯⋯
芝麻馅系流心,一搣开已经好香芝麻味,馅多唔小家。

雪花蛋散

黑金流沙包

💛最精彩嘅一定系呢个黑金流沙包🤤食到最后一个先记得影相!

白咖啡

💛比较惊讶竟然会有白咖啡饮,饮左一啖就知道,系星马饮到个种味啊🥺

整体而言蒸庐嘅食物非常高质,以前饮完一餐茶会觉得成口都好油好漏,但今日食咗咁多点心后一啲油腻感都无!
系好值得推介嘅💛店。

2020-12-14
蒸庐拼美点