最近收咗工之后就约咗朋友去铜锣湾永光中心食饭 永光中心出名多嘢食 仔细一睇原来17楼开咗间新嘅餐厅!装修令人感觉好舒适 menu都整到好似回忆录咁 超用心💚 Dinner Set Menu $318 (价钱根据main course而定)·Soup: Truffle & Wild Mushrooms Cream Soup一放上台就成阵黑松露味 饮落个汤好浓稠 仲有切碎左嘅黑松露同野菌粒 好惹味👍🏻·First Course - Bacon Cheese Portobello 芝士烟肉焗大啡菇超juicy 烟肉+芝士哩个组合真系好邪恶啊😍下面仲有啲沙律菜 可以解腻~·Second Course - Pomegranate Quinoa and Feta Cheese Salad 肥Glor本身都好钟意红石榴咬落去爆汁嘅感觉 加埋味道浓郁嘅麦羊芝士同其他配料 够哂健康同开胃啊~·Main Course - Hiroshima Oyster Risotto 份量都算多 有5-6粒日本广岛蚝 食落鲜甜美味~risotto粒粒分明 软硬度适中 仲有阵阵蚝香 捞匀再食就仲正👍🏻·Dessert -

黑松露杂菌忌廉汤

芝士烟肉焗啡菇

红石榴藜面羊芝士沙律

日本广岛蚝烩意大利饭

·Dessert - Panne Cotta
有惊喜!奶冻口感幼滑 奶味香浓 连埋表面嘅蓝莓同酸梅酱食口感更有层次~
意式奶冻

·14 hour slow cooked duck confit $238
跟住我地再追加一个main 听闻系餐厅招牌菜 当然要嗌嚟试下佢!因为系慢煮 所以啲鸭肉好嫩滑 鸭皮充满油香 而且份量都唔系好细 share食都唔错!
14小时慢煮油封鸭脾

#𝙛𝙚𝙞𝙜𝙡𝙤𝙧_𝙚𝙖𝙩

📍 MEMOIR (铜锣湾)
铜锣湾登龙街28号永光中心17楼

@memoir.causewaybay