2021-07-27
店舖虽然冇中文名字,但一睇到已经知道系小清新嘅意思。店舖位于登打士街嘅楼上铺,要转入一条小巷先至揾到大厦嘅入口,有寻幽探秘嘅感觉。舖头嘅装饰同图画都好别字,我特别喜欢呢两组有几何图案组成嘅装饰画,简单得来亦能够引发思考,估唔到会喺呢啲小店见到一啲艺术性咁高嘅图案画。呢度有部份主菜可以连套餐,包括餐汤同嘢饮,我哋每人叫咗一份套餐,另外再加咗少少其他嘢食。今日好靓仔嘅老板喺度,佢亲自为我哋炒咗个蚬,仲要亲自为我哋上菜同帮我地辣辣辣辣辣着d蚬。慢煮鸡胸沙律嘅鸡胸果然一啲都唔系,沙律菜亦都好新鲜,酱汁唔错,虽然亦都唔算好特别,但系配搭相当好。我本人好喜欢食水牛城鸡翼,但系唔多地方嘅水牛城鸡翼做得好,水牛城鸡翼要辣同够刺激味蕾,但亦都要顾及香港人整体来讲唔算食得好辣,呢度个balance做得非常之好。我相信辣汁系佢哋自己调配嘅,绝对系有诚意嘅作品,唯一欠咗个孙忌廉同埋西芹条嚟到中和返。不得不提系主菜到杜洛克猪。西班牙来讲,贵嘅话我哋多数会食伊比利亚猪,而杜洛克猪本身系美国嘅品种,但原来西班牙都有。唔好理佢品种同来自边一度,呢道菜系用肉眼,佢嘅味道同肉质真系好令人欣赏,绝对唔俾猪肉中嘅极品iber
水牛城鸡翼
不得不提系主菜到杜洛克猪。西班牙来讲,贵嘅话我哋多数会食伊比利亚猪,而杜洛克猪本身系美国嘅品种,但原来西班牙都有。唔好理佢品种同来自边一度,呢道菜系用肉眼,佢嘅味道同肉质真系好令人欣赏,绝对唔俾猪肉中嘅极品iberico差。餐厅讲佢哋只会煮到八至九成熟,南瓜酱同其他配菜加埋上去都配合得好好。
汤同埋饮品比较普通就冇影到啦,但以呢个价钱来讲食到呢一个质素嘅西餐,绝对系物超所值。
西班牙杜洛克猪肉眼配南瓜酱