有次返咗去石塘咀(以前喺度读书)揾个朋友,撞正下昼两点佢就问我想食啲乜。咁等紧佢返屋企攞嘢果阵喺7号差馆附近转咗两个圈,就话有间台湾嘢喺对面马路、一间有几个人排队嘅鱼蛋粉同埋佢隔离一间疑似怀旧冰室但有少少贵嘅茶餐厅有少少兴趣。结果我哋去咗试下呢间夏铭记,见佢上晒报纸话复业、又子承父业咁,由油麻地搬过嚟西营盘嘅鱼蛋粉铺,听闻佢未结业前有成四、五十年历史,而且朋友话成日都见到一好多人排队。去到见到好几个排队人士都有返咁上下年纪,心谂都唔会有衰,因为年长少少嘅人好少会贪新鲜,所以食呢间都好难中伏吧~等咗唔洗十分钟就轮到我了,但朋友未到我就让咗下一组人入先。喺呢个时候老板好好人咁问我要唔要入去等(我婉拒咗,始终想同朋友一齐入去嘛)坐低之后,有位姐姐见我哋左望右望就向我哋推荐紫菜鱼三味,而我哋亦好乖咁嗌咗2碗(一碗走青)。由于我细个果阵习惯咗食鱼蛋粉必定叫枝忌廉(一间喺士丹顿街叫细记嘅,有冇人记得?),所以少不免今次都嗌咗枝。碗粉黎咗,发现鱼三味其实只有鱼蛋3粒、墨鱼丸1粒、鱼饺1粒同紫菜一少扎…因为餐牌上冇写所以不免少少觉得被骗了嘅感觉,心谂早知就要鱼蛋鱼片河啦。不以为然咁加咗几滴辣椒油提提味

不以为然咁加咗几滴辣椒油提提味嘅同时,听到一个(疑似)熟客仔向老板购入2樽辣椒油,讲到好正咁… 我即刻喺碗粉度再加少许辣椒渣,果真好香辣~(谂下谂下,过2日返去入返一枝半枝货先)

鱼蛋系有鱼鲜嘅香味、咬落有嚼劲、但略嫌太细粒;墨鱼丸就好好味,完全食得出自家制嘅味道出嚟,可惜得呀1粒到喉唔到肺;粒鱼饺就毫无特别之处,可以撇除… 啲紫菜就OK… 碗河粉几都算大碗,一个女仔食勉强够饱。

$37一碗值得吗?

我觉得唔值… 如果舖头开喺上环/湾仔/天校都仲可以理解,但对西环小街坊同舖租嚟讲over咗少少。与其系入去坐喺度食我估我会对外卖净鱼蛋/辣椒油有兴趣多啲。
2018-03-03