2023-05-30 1418 浏览
以前啲人成日讲新蔡旧蔡,新蔡已经无做了,到左今时今日就只有一间蔡润记 (其实一直都系得一间,明就明)。 好多人黎到都系食鱼蛋或者牛腩,仲有炸鱼皮。常见嘅叫法有:(1)牛腩河加净蛋片(一碗牛腩河加一碗净鱼蛋鱼片);(2)鱼蛋河加鱼皮(留意返呢个加鱼皮系加两三旧炸鱼皮,好似叫多个𩠌咁,而唔系一碟炸鱼皮,如果想叫一碟嘅话要讲清楚)(3)粉肠/牛肚都有唔少捧场客,例如肠蛋河、肚皮河都系常见组合。 而我就通常都系叫鱼蛋河,叫鱼蛋河已经包括有鱼蛋同鱼片,间唔中会加鱼皮,主要系肚唔肚饿或者有无卖晒。黎到怀旧港式粉面档,当然要叫返支玻璃樽汽水先似样,细可乐都系我指定项目之一。 以前嘅辣椒油系一碗粉面配一小碟辣椒油,而家系一大罐放喺枱面。 唔知记得开始,食粉面嘅第一个步骤系呷一啖汤,感受下每间舖头独有嘅𠮶种清甜或者香浓。 鱼蛋虽然细细粒,但系好够鱼味,当然唔会好似用机打𠮶种强劲嘅弹牙感,但系就有手打嘅弹牙感。就好似整蛋糕手打同机器打咁样,手打做得好都可以保持稳定水准,同时又会有多一种随意又美丽嘅寛容度。

好多人黎到都系食鱼蛋或者牛腩,仲有炸鱼皮。常见嘅叫法有:
(1)牛腩河加净蛋片(一碗牛腩河加一碗净鱼蛋鱼片);

鱼蛋河