2018-12-25
话说年中doraya引入咗日本一间鲭鱼料理sabar嚟香港,感觉其实都几搏,毕竟香港应该冇乜人钟意鲭鱼,身边都有唔少朋友嫌腥,而今次同特食嘅朋友都系资麻地鲭鱼,但食完都赞好,话唔似印象中嘅鲭鱼咁嘅味😂楼上舖以居酒屋型式,两个日厨加一个待应,而餐厅都只得一枱日本客,感觉犹如置身日本,然后狂风扫落叶式咁叫咗劲多嘢食,冇谂过佢会劲快咁出哂啲嘢食,睇嚟佢真系预你饮下嘢时一叫就有咁款😂鲭鱼料理上至刺身串烧下至鱼汤都有,都有微量doraya嘅吞拿鱼料理。四式吞拿刺身都系一贯doraya水准,无论鱼味定鱼油味都重,而且质感滑滑的,仲有拖罗蓉饭添而我当然系鲭鱼刺身饭啦,同平时嘅鲭鱼唔同,指明系肥鲭鱼,质感弹牙唔会好似一般醋鲭鱼嘅硬棚棚,真系有返鱼生嘅质感,加咗个刺身饭酱油捞匀食成件事超正✨而串烧有烧同炸,烧嘅拣咗其中两款,柚子胡椒超惹味,葱烧都唔差炸就香口啲但鱼味冇烧嘅保留得咁好,但一样嫩滑,而且又梅子酱够开胃✨鱼汤就反而一般,鱼味唔重似清汤。味噌煮鲭鱼就必点,记得约十年前慢煮一词仲未出现时,已经响唔知边间舖食到呢种焖到腍哂入哂味嘅味噌煮鲭鱼,今次响呢度食得返往日果种感觉真系好开心❤️另外仲有两款men
鱼汤就反而一般,鱼味唔重似清汤。
另外仲有两款menu以外嘅厨师推介,牡丹虾酱油渍真系即叫即剥兼挑虾肠,不过上到枱变常温咁感觉就一般✨
仲叫咗个牛筋煮,冬天食暖笠笠,同之前筑地都食过呢道,而呢间都煮到八成似,唯一系个味唔够浓😌 仲有好多鲭鱼料理都想试,不过当晚星期六都只系得一枱客其实唔太乐观,希望长做长有啦😌