2018-09-10
有朋自远方来,不亦乐乎。有朋友系澳洲返港相聚,当然要同佢地揾特别佳肴啦最重要环境好之余,仲要系要有特别啲既美食加淳厚既美酒啦日式四人前唔单止有串烧炸物,仲要有一支清酒呢个套餐立即变成首选餐厅既餐具都带有日本风格反而清酒杯别具特色,选用左厚身而保冻力持久既钢制既酒杯仔首先上菜既系盐焗银杏同串烧黎送酒粗盐既咸香味渗入银杏之中,再加上银杏独特既甘香,会令人不知不觉之中,一粒一粒咁放入口,更会一杯一杯咁饮杯酒串烧猪颈肉真系食得多反而串烧鸡颈肉真系第一次试完全简直系心机之作系幼细既鸡颈上,去除颈骨剩番带有咬口既鸡颈肉,显示出厨师既刀功扫上烧汁再经烧制,令烧汁散发著阵阵既焦香,食指大动呢~饮酒必点既鸡泡鱼干,长期位处榜首松软既质感加上甜甜既感觉,会令人上瘾用姜蓉,味醂,料理酒,浓口酱油,再加秘制调味去腌制鱿鱼筒咸咸甜甜既味觉刺激,中和清酒中既呛口感觉,令每啖清酒都变得柔和一夜干系日本渔民既传统做法,用盐水浸泡过再风干一个晚上不但令鱼肉既鲜味浓缩,更令海洋既风味提升将花鱼用一夜干既做法,再经过烧烤,无需要落任何调味,都已经香味四散鱼肉虽然减少左嫩滑既口感,但鲜味既提升足以弥补不足当鲟鱼汤上枱既时候会
有朋友系澳洲返港相聚,当然要同佢地揾特别佳肴啦
最重要环境好之余,仲要系要有特别啲既美食加淳厚既美酒啦
扫上烧汁再经烧制,令烧汁散发著阵阵既焦香,食指大动呢~
当鲟鱼汤上枱既时候会以为上错面豉汤查实只系色泽上相似
每碗都会有2至3件鲟鱼既软骨食落软糯,似花胶多过似软骨而软骨中既骨胶原溶解哂落汤水之中,令整碗汤都有一种黏口既感觉选舌头都可以感受到胶质既存在
正当我地意犹未尽既时候,我地再加个炸池鱼仔
未试尚可,一试上瘾,再试疯狂
细嫩既池鱼仔加上薄薄既炸粉,炸到香气四射由于只系池鱼仔,鱼骨并未生长到硬身,仍然系软软的,所以连骨都可以食埋落肚而且池鱼仔虽系属于小鱼苗,但系鱼油既香都不比大池鱼差,仍然感受到池鱼既魅力
正当我地朋友们一致好评后,已经一脸满足咁踏出门口,期待下一次既来临