2016-06-24 2679 浏览
稻香酒楼,集团经营,分店遍布全港,一蚊鸡更加令它声名大噪,但位于火炭既呢间,全名「稻香训练学校」,原来好多人都唔知它既存在,就算知有间咁既学校,都唔知原来可以饮茶食饭。它系火炭工业区果边,好易认,因为外墙铺上一大块绿草皮,离远望住走过去就唔会行错路。呢间稻香学校酒楼,占整幢物业地下果层,其余系博物馆、展览厅,因为太夜到,已关门,下次早d去𥄫𥄫。讲完一轮,究竟食物水准如何?🙄🙄1. 烧鸭 鸭质唔错,肉地唔会淋,外皮烧到卜卜脆,啖啖肉之余仲好juicy,加埋它既秘制酱汁,咸咸地之余,好似落左冰糖甜甜地,好复杂但好味,同鸭鸭好配,令唔多好鸭肉既我都食多两件😜。2. 脆皮炸子鸡 每逢饮宴、食围菜必有既项目,食到麻目哂,唔觉得会有惊喜。呢度都算做得几好,可能因为即落order即煮既关系,上枱仲热气腾腾,好新鲜!鸡肉当然嫩滑,而且系入味架,唔系净系外皮有味而鸡肉淡茂茂果只,但始终唔系新鲜鸡,不过相信除左屋企自家整,否则都好难会咁重本用新鲜鸡,所以鸡味都系有雪藏味,经过厨师既巧手弄一弄,即时好味咗,明白的。3. 蜜汁叉烧 呢个蜜汁味,有惊喜,通常瘦叉烧会硬骨骨,见图都feel到它无肥膏,但系软淋

讲完一轮,究竟食物水准如何?🙄🙄

1. 烧鸭

2. 脆皮炸子鸡

3. 蜜汁叉烧

呢个蜜汁味,有惊喜,通常瘦叉烧会硬骨骨,见图都feel到它无肥膏,但系软淋淋架!
而且蜜汁唔会过甜、或淡淡的,它恰恰好既味,可能以健康为前题,每个酱汁都唔觉咸得滞呀、重口味呀⋯⋯适合大家。

4. 淮香脆豆腐
唔使多讲,淮香好香,面头果浸好似脆皮,但热既,黎到枱已经阵阵香;咬一口,几乎个个第一啖都烫亲,实在即炸既关系,热辣辣上枱。正😊!内里既豆腐好滑,瀡⋯⋯一野就吞咗!i like it

5. 冰镇咕噜肉
睇它既卖相已经好有趣,够我地七咀八舌讲十轮,一大堆冰....镇住,果然改得好,冰镇咕噜肉!😝原来咕噜肉用咗拔丝方法整,拔丝完即刻浸冰浴,令外皮唔会因摆耐咗而变淋,上到枱仲好脆口,好得意又好好味!

顺便一提,呢间稻香学校只招待会员,而且必需订位,唔可以walk in㗎。

• 淮香脆豆腐
  • 叉烧