2021-08-11
蟹点鸭脷洲鸭脷洲桥道322号西邨街市1楼朋友喺鸭脷洲返工,为咗就佢决定喺附近食下野,今次我哋去咗鸭脷洲熟食市场呢边嘅蟹点试吓,贪佢系大排档得来又有冷气,好似唔错餐牌选择非常之多,除咗有中菜,潮州菜,连泰国菜都有,款式仲要有成十几页,我哋就算每样菜谂住叫少少,都拣咗好耐先拣到食咩铁板姜葱焗生蚝 $188铁板一上到黎咋渣声,冇谂过啲蚝会咁大粒!只只号都好饱满,同埋出面嘅炸浆好香脆,餐厅比好多姜片同埋大葱去炒,非常惹味黑椒薯仔牛柳粒 $108牛柳粒软稔,蜜糖同埋黑椒味捞埋非常夹,薯仔外脆内软,Size一啖一口啱啱好,另外仲加咗啲三色椒令到冇咁漏,超开胃呀潮州肉碎蚝仔粥 $88呢碗粥够四个人食有余,份量好多,粥底好香味,而且食得出冇落过味精,加埋蚝仔既鲜味停唔到口,最正就系面上有芫荽,再加埋胡椒粉食正泰式咖喱软壳蟹 $188本身见佢做开大排档,真系谂唔到原来有泰国厨师喺度煮𩠌,呢款泰式软壳蟹好有泰国风味,咖哩汁调味得好好,而且新鲜炸好就拎上菜,个底仲有三色椒同洋葱,捞饭食一流卤水鹅片 $168见到唔少人点咗卤水鹅片,所以我哋都点埋一份,鹅片厚薄均匀,好香鹅味,个底仲有卤水豆腐,大豆芽同埋花生,
鸭脷洲鸭脷洲桥道322号西邨街市1楼
铁板姜葱焗生蚝 $188
黑椒薯仔牛柳粒 $108
潮州肉碎蚝仔粥 $88
泰式咖喱软壳蟹 $188
卤水鹅片 $168
见到唔少人点咗卤水鹅片,所以我哋都点埋一份,鹅片厚薄均匀,好香鹅味,个底仲有卤水豆腐,大豆芽同埋花生,卤水汁好入味
马拉盏炒通菜 $78
好够镬气,超香虾酱味,炒得唔算好油
三色冰 $38
叫咗杯泰式饮品试吓,个底好多三色粒粒,好香椰汁味,价钱亦都唔算好贵,钟意泰式饮品嘅人必点