2020-07-20 19 浏览
平时甚少到奥海城食饭,6月个阵见佢泊车优惠咁抵,天气又开始热,就决定试下去奥海城揾食。嗌咗两个𩠌,加一碗冬阴功汤河粉,一共都系$300 ,价钱都算系化算。睇吓佢个餐牌,价钱同出边嘅泰国餐厅相比都差唔多,其实佢嘅食物种类都几多,不过页数都唔少,所以我只系影咗一啲我有嗌嘅页数出嚟俾大家睇吓。泰式盐烧乌头:呢条鱼想出枱嘅时候真系超有惊喜,因为条鱼嘅份量都唔细,加上真系睇得出佢系用盐烧,所以等咗咁耐都觉得值得。拆开咗个鱼皮之后,见到啲鱼肉出咗鱼油,然后夹开啲鱼肉就发现条鱼都几新鲜,食落去有香料味,鱼肉系「一疏疏」,完全冇「梅左」嘅口感。(识食鱼嘅人应该会明我讲咩😂😂)呢条鱼我真系比90分!冬阴功海鲜汤河粉:整体来讲呢一碗汤河粉值75分,汤底系唔错嘅,唯一逊色少少嘅系啲配料。不过份量同味道去睇嘅话,性价比系唔差嘅。泰式炒椰菜苗:我去亲泰国餐厅基本上食菜一定系要食椰菜苗,呢一间嘅椰菜苗都炒得唔错,食得出有火喉,同镬气,可能我嗌左小辣,基本上冇乜啦,可能要叫返少少律师会更加惹味!总结来讲,呢间泰国餐厅系可以encore嘅。不过要留意番餐厅因为系半露天,所以如果入边坐满左嘅话呢,就要坐喺出边露天位啦。

呢条鱼我真系比90分!

不过份量同味道去睇嘅话,性价比系唔差嘅。

• 泰式盐焗乌头