2017-04-15
食写评 容许我批评下openrice 个app, 我连续好几次写既食评都无左! 希望openrice可以认真改善!好讲返间餐厅先,身为深水埗地头既我,有边间餐厅未食过....讲笑啫。对于呢间店,我好有印象佢前身系韩国野,再前身就系大名鼎鼎既明将lol 系深水埗要生存唔易,一定要平靓正先得。果日约左2个大食鬼食野,我就梗系选放题啦,正好经过,见到价钱合理,就试下运气啦。食物种类都几多下,特别系海鲜类,可惜我地4条友眼阔肚窄都食唔到咁多野,惟有选d出面无咩食到或者自己钟意食既就算啦选汤底前我就上openrice 睇下食评,见大家推介醉鸡花胶我就梗系选呢个! 果然好有酒香味,而且呀姐好细心咁教我地落左鸡再落花胶。系果汤煲滚前我地就去酱料区,选择唔算多,不过基本野一定有既!野食好快都上,我最爱食既脆鱼片同埋比较任食少有既鳝鱼片,前者爽脆后者新鲜,成碟我食晒,唔知系唔系果排成日做运动,所以连食量也变惊人!另外必食既一定系墨鱼滑虾胶,鲜甜弹牙! 至于肉类呢,我觉得肥牛比较肥,所以试到,手切牛肉就不过不失。可能我自己本身都唔太爱打边炉食肉lol好啦 好野留最后,我至至至至推介就系佢既雪糕,竟然系有姜
好讲返间餐厅先,身为深水埗地头既我,有边间餐厅未食过....讲笑啫。对于呢间店,我好有印象佢前身系韩国野,再前身就系大名鼎鼎既明将lol 系深水埗要生存唔易,一定要平靓正先得。果日约左2个大食鬼食野,我就梗系选放题啦,正好经过,见到价钱合理,就试下运气啦。 食物种类都几多下,特别系海鲜类,可惜我地4条友眼阔肚窄都食唔到咁多野,惟有选d出面无咩食到或者自己钟意食既就算啦 选汤底前我就上openrice 睇下食评,见大家推介醉鸡花胶我就梗系选呢个! 果然好有酒香味,而且呀姐好细心咁教我地落左鸡再落花胶。
系果汤煲滚前我地就去酱料区,选择唔算多,不过基本野一定有既! 野食好快都上,我最爱食既脆鱼片同埋比较任食少有既鳝鱼片,前者爽脆后者新鲜,成碟我食晒,唔知系唔系果排成日做运动,所以连食量也变惊人! 另外必食既一定系墨鱼滑虾胶,鲜甜弹牙! 至于肉类呢,我觉得肥牛比较肥,所以试到,手切牛肉就不过不失。可能我自己本身都唔太爱打边炉食肉lol
好啦 好野留最后,我至至至至推介就系佢既雪糕,竟然系有姜味!my favorite ! encore 左好几杯,饱到上水口,好似仲有蓝梅,yogurt, vanilla, 芝麻..... 一句讲晒,会返黎encore!