2024-05-28
去完海洋公园水上乐园玩水🏖️当然要食返嘢好好补充体力啦~我哋就拣咗喺黄竹坑站新开幕嘅商场THE SOUTHSIDE度觅食啦😋ICHIJUISSAI一汁一菜用咗木系嘅设计,望落好有日本家庭嘅感觉🏠🧾特选二人前(汤 x 2, 饭 x 2, 主菜 x 2, 饮品 x2)💰$208(留意返有啲选项可能要另外加钱,例如我哋叫嘅蟹肉饭就要+$20~)🧾法式龙虾浓汤佢真系对得住浓汤呢个名,系真系几浓龙虾🦞味🤤而且入面嘅料都好足,有龙虾肉都有啲蔬菜粒,每一啖都有嘢咬😋最重要系…呢个龙虾浓汤竟然唔洗加钱就可以叫🥹好饮过出面要另外价钱嘅龙虾汤!🧾和风根菜鸡肉汉堡扒咖喱饭日式咖喱饭就系食得舒服🍛蔬菜好冧好入味,配饭食一流!不过饭就略嫌硬咗啲啲,鸡肉汉堡扒味道就正正常常,但温度差啲。不过整体嚟讲都系唔错嘅咖喱饭,而且份量好多🤰🏻🧾北海道蟹膏蟹肉味噌饭蟹膏蟹肉嘅份量都俾得好足!而且口感绵密浓郁,啖啖都咬到啲蟹肉🦀不过我自己唔太钟意紫苏叶,所以无捞埋紫苏叶落去食。🧾田舍鲭鱼味噌煮十分入味嘅鲭鱼😍真系每一啖鲭鱼肉都有味增味,好多汁~我自己食𠮶旧就唔算好多细骨,所以每一啖都食得好🈵足,但同行嘅小伙伴𠮶旧就比较多骨,可能
🧾特选二人前
(汤 x 2, 饭 x 2, 主菜 x 2, 饮品 x2)
💰$208
🧾法式龙虾浓汤
🧾和风根菜鸡肉汉堡扒咖喱饭
🧾北海道蟹膏蟹肉味噌饭
🧾田舍鲭鱼味噌煮
十分入味嘅鲭鱼😍真系每一啖鲭鱼肉都有味增味,好多汁~我自己食𠮶旧就唔算好多细骨,所以每一啖都食得好🈵足,但同行嘅小伙伴𠮶旧就比较多骨,可能要睇彩数啦~但好食系真系好食!好食过出面一个闲闲地都$9X嘅鲭鱼定食set🙏🏻
🧾自家制野菌酱烧和牛汉堡扒
汉堡扒好扎实,调味适中唔会太咸或者好油而令食落去好有负担感。加上野菌酱系酸酸哋,有解腻嘅作用~(不过我自己唔太钟意呢只汁配菇食XD但呢个真系纯粹个人口味问题)
整体嚟讲,呢间系会encore的!特别系呢个二人前set,$208再加一都好都好抵食,而且虽然品项多,食完都几饱但感觉依然系好舒服,唔会太大负担感。