2016-09-09 1662 浏览
上两星期有晚同大少食饭,喺铜锣湾谂紧食咩好之时,见落雨湿湿,突然想食啲重口味菜式,于是就决定去返呢间之前食过嘅泰国餐厅。呢间餐厅占地一层,店内大约有9张四人台,间隔舒适,亦有空间感,唔会太迫由于我同大少都好钟意食泰国菜,所以拎起餐牌好快就可以点餐喇值得一提系呢碟酱汁,每位索价十蚊但全晚不同菜式都可以点亦唔会话局限于店主平时独配的一种酱料自己钟意点咩酱就点啰喺香港啲泰国餐厅,发现好多时都系无生虾点嘅而令我地对呢间餐厅番寻味嘅其中一个原因,就系因为有生虾生虾肉质爽弹,配合上面的蒜片及红椒一齐食,杀菌又惹味,配合埋酱汁,而家谂起都流口水呀小食方面就点左炸虾饼,全碟得五件,每件大小适中,而且一炸起就上台,热辣辣,好香口入面啲虾滑同样弹牙,忍唔住食完一件接一件饮品方面原本想点荔枝冰同龙眼冰点知话荔枝无晒,所以就要左两杯龙眼冰好在龙眼冰都比想像中满意龙眼肉超多,满满的塞住杯口,吃下还是有龙眼味,不过味道不算浓,同时可能太多冰,整体饮落无咩味,但用黎消消热气、解下暑都系一个比较健康嘅选择黎嘅有睇开我食评都知道我出街食饭,一定要找素(点都要叫个菜),感觉健康啲,平衡一下今次就点左咸鱼炒芥兰我喜欢吃亚洲
由于我同大少都好钟意食泰国菜,所以拎起餐牌好快就可以点餐喇
值得一提系呢碟酱汁,每位索价十蚊

但全晚不同菜式都可以点
亦唔会话局限于店主平时独配的一种酱料
自己钟意点咩酱就点啰
生虾
喺香港啲泰国餐厅,发现好多时都系无生虾点嘅
而令我地对呢间餐厅番寻味嘅其中一个原因,就系因为有生虾

炸虾饼
入面啲虾滑同样弹牙,忍唔住食完一件接一件
龙眼冰
饮品方面原本想点荔枝冰同龙眼冰

点知话荔枝无晒
,所以就要左两杯龙眼冰

好在龙眼冰都比想像中满意

咸鱼粉芥兰

今次就点左咸鱼炒芥兰

我喜欢吃亚洲菜式的其中一个原因系因为够镬气
芥兰炒到热辣辣,香喷喷,再配合埋咸鱼碎,增添风味。不过咸鱼份量略嫌有点少
蟹肉炒饭
最后就点多个蟹肉炒饭。炒饭同样热上,饭味略淡,有见到蟹肉嘅,但唔算叫做多,叫做中规中矩啦

☘︎抵赞位☘︎

☙每次一举手,侍应好快就过黎
☙上菜速度快
☙会主动帮手收左食完嘅碟
侍应态度良好有礼貌,临走仲帮我地开埋门添

❤︎如果你系精灵训练员就要留意返啦!
因为餐厅位置就系擂台啦!哈哈
而且附近仲有几个补给站添架!
2016-09-02
生虾