2018-04-15
※本文以用餐当日的环境、服务和食物质素为准,口味亦因人而异,文章只作参考之用。-近来香港多左几间玩食字既酒吧型餐厅,其中一间就系「串酒里」,主打「火山石烧烤法」,能迅速锁住食物的肉汁,令到食物烤至外脆内软。餐厅位于尖沙咀山林道的一条小巷里,如不是在小巷外放了宣传易拉架都颇难发现到佢。小店有分室外和室内坐位,我们被安排坐室内,餐厅环境不大,大约只坐到十多人,一到食饭时间都要等位,所以有设用餐时间1.5小时。值得一赞系虽然餐厅店员不多,但态度和服务却很不错,仲贴心的提供篮子让客人放置手袋!串烧分成12类,包括猪/牛/鸡、海鲜、烧扇贝、烧蚝、8吋虎虾、烧丸、烧蔬菜、特色类和甜品;另外扇贝、烧蚝同8吋虎虾,都有多款不同味道配搭可选,种类颇多。仲有呢度既招牌「粗口」手工啤酒,每一枝都印上港式助语词,合共有六款口味,剩系望个樽都很有香港味!(粗口)支装手工啤酒 $68想要「DIU」同「7」都咁岩卖晒,最终要左同样非常地道既左语词「9」,「9」既意思详细可睇返相片中既樽身。*呢度唔比出粗口字其实佢系带点微微辛辣味同花香既啤酒,小妹轻尝左一啖,同普通啤酒差唔多,但喉咙真系感受到带点微辣既感觉,几特别!
(鸠)支装手工啤酒
(粗口)支装手工啤酒 $68
*呢度唔比出粗口字
脆烧日本原条鳗鱼
脆烧日本原条鳗鱼 $49
之前上网见到佢地系原条上枱,现在已经细切开串起方便客人食用。鳗鱼烧至边会略带微脆,鱼肉质感软滑,最重要食落唔觉有细骨(这点很重要!)搭配鳗鱼汁,好食!
冬荫公汁烧扇贝 (2只)、黄金蒜蓉烧扇贝 (2只)各$52
冬荫公汁烧扇贝 (2只)、黄金蒜蓉烧扇贝 (2只)各$52
叫左两款不同味道的烧扇贝试下,几钟意佢地既扇贝烧得唔错,咬落仲保持到爽口既质感,又唔会烧到干争争;
冬荫公汁个款会多左阵酸辣味,味道醒胃;
一向同焗扇贝很夹既黄金蒜蓉当然无得输,成埋蒜蓉覆盖住原粒扇贝,重口味得来,食落非常惹味
惹味汁烧猪仔髀
惹味汁烧猪仔髀 (2只)$59
猪仔髀都烧得唔错,咬落肉嫩多汁,男人大赞好食!
盐烧安格斯牛柳粒
盐烧安格斯牛柳粒 $59
整串牛柳粒尤其第二粒特别大,食落去有牛味,但就唔算充满肉汁,味道中规中矩。
汁烧豆腐串
烧芝士丸
汁烧豆腐串 $25、烧芝士丸 $20
烧到外脆内嫩的豆腐,加上烧汁和芝麻,食落香口不错;仲叫左小妹至爱既芝士丸,可惜放耐左先食,流心效果大大减低,建议要衬热快食!
酱烧牛油新鲜粟米
酱烧牛油新鲜粟米 $29
呢度既烧粟米好好食,咬落去仲有好多汁,味道清甜,仲有阵阵牛油香渗出,一定要试下。
蒜蓉烧原条茄子
蒜蓉烧原条茄子 $45、日式汁烧BB露荀 $39
烧原条茄子好大份,面头仲放左好多木鱼丝,食落茄肉多汁,但蒜味唔够重,有点失望;
日式汁烧BB露荀
汁烧BB露荀面头洒上孜然粉,露荀咬落爽口,还不错。