2017-12-26 941 浏览
话说今日圣诞节,因为老公要返工,所以就陪佢放饭时食餐饭,咁我地谂住平平地揾间茶记食啦,咁见到呢间野就入去试下,入到去时都仲未有咩问题,我老公一睇餐牌就哗左一声,最平烧味饭都要成50蚊,如果唔系想坐低食,我宁愿去街市买都系30几蚊,咁坐低左咪试下啰,谂住一分钱一分货,我老公就叫左个叉烧熏蹄饭65蚊,我就求其拣左个叉烧烧肉饭50蚊,加左左2杯野饮约莫总数118蚊到,精彩嘅黎啦,第一碟饭上枱,好用力咁放上枱面啪一声,放低左就调头走,我同我老公都望住个条友,我老公话,算啦茶记系咁上下,咁我就冇出声啦,第二碟又系咁,连饮品都系劲用力咁啪落枱面,好彩冇溅到出黎,跟住我就问洗唔洗咁呀,条友当听唔到就走左去,我老公都系同我讲算啦,食完快啲走,跟住我望望餐牌,原来叫左饮品就唔送汤,咁我就同我老公讲如果系咁我应该拣饮汤啦,咁我老公听到就帮我问,唔好意思,我想问我可唔可以转饮汤,虽然我知道饮品出左就换唔到,咁我老公都系好心问问姐,点知佢地一个男一个女就好冇礼貌同好唔耐烦咁大声讲,紧系唔得啦,饮野饮出左咁点换呀,又唔早啲讲,要饮汤一系加8蚊啰,咁我听到佢地啲态度当堂火起就讲,加你碗汤都要8蚊,我不如自己返去煲啦,仲要受你气比面色你睇,我老公叫我唔好嘈啦,算啦,我收左声,点知个大婶竟然话你要煲咪返去煲啰,关我咩事,都痴线家,仲1要一路行入厨房一路讲哂粗口咁,我果下想拍枱小人啰,我老公叫我忍,我唔出声,食个饭嘅时候顶,啲叉烧又硬又冇味,啲饭又冻嘅,唯独是烧肉食得下,我食左一半就唔想食,饮埋杯野就去埋单,我老公去比左钱先,我行后面,点知果条女行埋黎藐左我一下咀,再细细声讲返去煲汤啦,我就问佢你咩态度呀依家,我杀左你一屋人?个汤换唔到咪算啰,洗唔洗咁样呀,我有比钱家,仲要受你面色,听你讲难听说话?条女偷笑左下,讲你想撩交嗌咪埋黎啰,我老公拉我走,之后我地过左马路就见到有几个警察走入去,家下做生意要做到咁冇品咩,撩人嘈交,我老公讲话听到佢地报定警,之后撩我地嘈,等警察黎到就话我地搞事先,呢间野真系不能再去,垃圾都不如,又要贵又唔好食,迟早关门大吉
2017-12-25
庆祝纪念