2017-06-26
黑色星期一要食个好d既lunch令一星期既开始美好d😛 甘岩今日有新同事番工,大家就决定去饮个靓茶,最后去左星光行潮庭,对住海景同钟楼食左个优闲lunch☺️可能系weekday既关系,lunch time都无爆场,仲有少少吉枱,不过如果一team十几人去,就建议打去book枱,始终大枱唔算多。除左点心,亦有唔少潮小食选择。叫左我既最爱既鲜竹卷,味道偏淡少少,但皮薄多料。后面既金钱肚就好入味,忟得好林,仲有少少萝卜垫底,唔错。鲜虾肠粉,每条肠粉有三只虾,十分足料。虾亦好弹牙。叫左虾饺、粉果、奶皇包等等,饺类点心都算薄皮,馅料亦多。奶皇包唔会太甜,仲流心嫁添,推介!个人唔太喜欢食秋葵,唔中意滑生生既口感,同埋呢个秋葵味道都偏淡。烧卖系值得一食既!入面猪肉唔会太肥,面仲有原粉虾,味道唔错。食完野,由于呢间系潮州餐厅,会有功天茶☕️提供俾客人消济。但功夫茶味道有少少怪,酸酸地又苦苦地,而且饮完味道会残留系口腔都唔短时间。总括而言,潮庭既食物质素系唔错既,价钱虽然唔平但胜在足料,间唔中去食一次都系一个唔错既选择👍🏻
除左点心,亦有唔少潮小食选择。
鲜虾肠粉,每条肠粉有三只虾,十分足料。虾亦好弹牙。