2023-12-11
钟意睇波关系,当然对南美国家有一定嘅认识,不过,讲到食,对南美菜系真喺比较熟嘅就只有墨西哥菜,本身亦都几钟意食,因为真喺几有特色,今晚就同老表嚟到隐身晌西营盘水街嘅「Verde Mar」聚一聚,佢就话喺第一次食墨西哥菜,感觉几特别。入到嚟唔见有传统嘅墨西哥阔边帽,但睇到由铺面到里面都有唔少手工彩绘,店员讲都喺餐厅自己嘅团队亲手一笔一笔咁画出嚟,颇有心思。而天花挂有好多特别装饰,仲有只树懒添,窗边又有好多小盆栽。侧面仲有个户外花园仔,种满可食用嘅仙人掌同香草,将新鲜农作物带到餐枱之上,实在有意义。又适逢就快圣诞,所以,加添咗好多灯饰,蛮有节日气氛。打开餐牌见到好多唔同嘅墨西哥美食,门面一角已写上牛油果一词,所以,晌餐牌中有一版以牛油果为主角,特别列出多款牛油果美食,而牛油果一向被誉为超级食物,都当然要试番一两款。此外,美食仲包括有、特色前菜、海鲜前菜、各类主菜、墨西哥卷饼、配菜及甜品。而饮品方面亦都多选择,例如鸡尾酒、红白餐酒、烈酒啤酒、特饮、咖啡、果汁、梳打……等等。Avocado Smoothie $78先试番杯牛油果沙冰,咪睇去色泽淡绿,皆因加咗少少牛奶去打,入口口感却喺绵密柔滑,
先试番杯牛油果沙冰,咪睇去色泽淡绿,皆因加咗少少牛奶去打,入口口感却喺绵密柔滑,唔会太过有冰感,凉凉哋,啱啱好,富牛油果𠮶种微甜味,好有真材实料感,最紧要喺够晒健康嘛。
表哥就拣咗呢一杯墨西哥传统嘢饮,初时我睇餐牌觉得有啲怪,但表哥话饮落其实几唔错㖞,入口确有少少米香咁,再有阵阵玉桂香味,加上喺冻饮,所以,非常之易入口,唔会太古怪风味独特。
既然餐厅喺牛油果专门店,咁当然再点一款牛油果美食啦,我哋就睇啱呢个炸牛油果条,因为真喺未试过咁食法。外层嘅炸浆好薄,非常之脆口,又唔油腻,个牛油果本身熟成啱啱好,入口软滑,所以真真正正嘅外脆内软,沾上带有微微辣嘅青柠汁,更有种清爽去腻嘅感觉,食得过瘾。
虽然小弟食墨西哥菜都唔算话好有经验,但都数数下手指都食过十间八间,墨西哥夹饼(Taco)、卷饼(Burritos)、薄饼(Quesadillas)都食过唔少次,不过,呢一款「炸卷饼」就第一次食,其实佢似系将墨西哥卷饼再炸一炸,所以,我称佢为「炸卷饼」,食落非常之香口,最正喺一客两件可以拣唔同口味,我哋拣咗鸡肉同手撕猪肉,而里面仲卷有好多配料,入口口感非常丰富,味道亦有层次,加上外皮炸过,更香口好食。
Chimichanga
嚟之前都上网睇过下啲食评,好多人都推介呢一个慢煮牛面肉,亦喺餐厅推介菜式之一,所以,我哋都想一试,此外,仲附有三件墨西哥玉米薄饼。见牛面肉真噄几大件吓,咬落质感真喺超松化,软腍到完全唔使咬,而且好有肉香,沾少少辣酱,更能够提升肉嘅香味;此外,我哋又试吓以薄饼夹嚟食,口感亦都唔错。至于个汤都唔好嘥,味道浓而不浊,再加埋 附送嘅三种配料: 洋葱粒、芫荽碎、青柠汁,加晒落啲汤度,味道变得更清爽。