晨早忙到痴线,lunch 一定要出去食饭劲食减压 ~ 最好系唔洗等位啦,好采只有七成满,食客不是太多,我地张枱对正电视机唔洗咁闷,坐得舒服。白灼菜芯,好正 ﹗好好味呀 ﹗茎爽、叶嫰,整棵都充满水份,而且完全无渣。我一都唔食茎部,因为大多又硬又多渣,一系太粗而烚得太生,但今次例外,一条不漏 KO。黑椒猪肚,似乎份量少左啲㖞,得两三旧猪肚,好爽滑,唔同一般烚猪肚咽咽靭靭。豆腐卜垫底,索汁一流,好好味,但有点油。虾饺皇,简单皮薄馅靓,虾爽、足料,好大粒,连我个口都系紧紧可以成粒啪落去乍。即叫即蒸热辣辣,已非常满意。蟹籽烧卖,虽然无咩蟹籽味,但系猪肉味浓又香,咬落啖啖肉又多肉汁,肥猪肉不多,虾爽味鲜,同样即叫即蒸,热到喷晒烟份外好味。豉椒蒸排骨,好肥呀 ﹗又无咩肉食。唔系太食到佢咩味道,因为一咬落口已经成口油喇。全港最好食既蒸排骨始终系大埔街市林记 ﹗点解依家间间酒楼都揾唔到梅子蒸排骨既,失传左?都好好食架㖞。四宝鸡札,今日无鱼肚既?无鱼肚既四宝鸡札,感觉怪怪的,不过总好过猪皮扮鱼肚既。见有蟹柳、火腿、芋头同鸡件,鸡件黎架㖞,唔系鸡柳,连骨咁奇怪,唔通佢谂住连骨蒸啲鸡味会出啲?依个理论都啱既,

四宝鸡札,今日无鱼肚既?无鱼肚既四宝鸡札,感觉怪怪的,不过总好过猪皮扮鱼肚既。见有蟹柳、火腿、芋头同鸡件,鸡件黎架㖞,唔系鸡柳,连骨咁奇怪,唔通佢谂住连骨蒸啲鸡味会出啲?依个理论都啱既,但有骨系度咪一定要将鸡札拆开先食到?其实鸡札系要一啖咬齐四宝黎食,四种唔同味道又唔同口感既食材充满层次感,拆散黎食就唔系札啦。正如食春卷、食肠粉咁,都唔会将馅同块皮分晒出黎架麻。腐皮咽靭嫰滑、鸡件有啲鞋又骨多肉少、火腿爽口有咸香、蟹柳蒸到有啲干而且货式唔靓、我唔食芋头架。无左块软棉棉既鱼肚就好似无左灵魂一样,总括黎讲味道还可以,但有点失色啰。

小笼包,都唔系灌汤啰,系好干啰,干蒸小笼包?皮又厚又干又硬,无下次,唔会再 order,太差。面粉味完全盖过猪肉味,口感硬实,依味唔多掂。

叉烧包,我一向饮茶都好少会食包,怕好快食饱就食唔得多点心,但今次只叉烧包真系好食到不得了 ﹗即叫即蒸,包皮又香又软垫,唔会硬屈屈或湿笠笠,个包热到出烟又辣手,好正呀。啲馅既状态仲系浆咁架,直头系流沙叉包。味道又浓,香甜兼备,肥肉不多,肉味香浓,未食过咁好食既叉烧包,必试 ﹗食左几只仲要添食呀 ﹗

白灼菜芯
黑椒猪肚