2017-04-05 390 浏览
有朋友话打边炉冬天先打喇  会比较有风味   但系我又唔系咁睇  香港人打边炉早已经无分季节喇打边炉!? 一煲二食!? 什么鸡煲!?   系香港饮食界早已唔系一件新鲜既事情   要系当中突围而出 食店唔花D心思 真系好难留住客人既肚腩而今晚我同个老朋友食既呢一间  有口碑 有创意  有诚意先讲前菜有 芝麻手撕鸡粉皮 + 麻辣木耳绝对系开胃之选  (食完仲有得无限追加嫁!)创意在于  老板已经唔在停留系鸡煲呢个层次   今晚我地系食鹅煲 + 海鲜打边炉大餐当然唔单止鹅煲咁简单喇   鹅煲上枱后  店员同时准备一枝玫瑰露  将玫瑰露灌落个鹅煲 同时开火就变成一个发光发热既鹅煲喇!    真系睇得又食得! 而有朋友可能会担心鹅肉愈煲 肉质咪会愈老啰!?  当然有咁既可能只但系当你放第一啖鹅肉落口时   你就知道呢个担心系多余肉质相当嫩口 非常入味  栈左D玫瑰露落去  味道更加好味呀!食完鹅  我地到今晚另一个重点喇  就系呢个SET包埋既海鲜并盘如果要我用简单几个字黎形容   我可以话  新鲜 足料  毫不吝惜新鲜在于一摆上枱  你会见倒龙虾既肉仲有反应   海虾既脚依然系度郁动足料在于无

而今晚我同个老朋友食既呢一间  有口碑 有创意  有诚意

先讲前菜有
芝麻手撕鸡粉皮 + 麻辣木耳

绝对系开胃之选  (食完仲有得无限追加嫁!)
就变成一个发光发热既鹅煲喇!    真系睇得又食得!

只但系当你放第一啖鹅肉落口时   你就知道呢个担心系多余

足料在于无论生蚝   带子 鲍鱼 都绝对唔系袖珍SIZE  全部都系大大份嫁!
食完海鲜  够饱未?  未!!!!!

唔紧要  因为个SET仲包埋 手切牛颈脊
首先 厚切嫁!

其次系留意佢唔系一般肥牛呀!  系牛颈脊呀!  你整熟左放佢落口你就明个级数同肥牛差几远嫁喇!
当然仲包埋非常有特色既打边炉少食喇

建议可以留到最后先慢慢食   (鹅肉 >海鲜 > 打边炉配料)  咁先食到几样野最鲜味既肉质

个SET仲包埋饮品仲甜品呀
一路食一路食  咁其实呢个SET系几钱呀   有海鲜 有鹅肉食   都只系300蚊一个人头

好老实  出面呢个价  今时今日都食唔倒D咩  但系呢度  我个人认为  真系物超所值

可以睇下个餐牌了解下个SET既详情
差唔多走个时    店员介绍下  原来LIKE同SHARE佢地个FACEBOOK PAGE 会送神秘串烧

我地二话不说 就即刻LIKE同SHARE左  好快就送左两个串烧俾我地两个食喇!