2023-07-12
今年生日,男朋友带咗我嚟食天龙轩~为咗呢一个窗口位,我哋三个月前已经book定,可惜天气麻麻哋,俾啲雾遮住咗啲,但入黑之后景观都算清晰,叹住靓景食嘢特别开心😆首先会先上咗一个前菜,今次系鱼汤啫喱配日本鱿鱼包住冬瓜,首先个鱼汤啫喱一试已经非常惊艳,好浓嘅鱼鲜味,但系亦都唔腥,不过本身唔钟意食鱼嘅就应该未必接受😛鱿鱼一咬落去好爽口,配埋冬瓜嘅清甜,系一个非常清新同开胃嘅前菜🤤之后我哋就叫咗蜜烧西班牙黑豚肉叉烧(半份)($216),半份有四件,佢采用咗肥瘦比较均匀嘅部份,令到成个口感好平均,而佢嘅酱汁都非常好食,整体嚟讲系好松化好食😋不过我同男朋友一致认为之前食过唐阁嘅叉烧略胜一筹🤣另外,我哋都叫咗脆皮炸子鸡(半只)($368),我都系第一次食去骨嘅炸子鸡,佢个皮好薄好脆,但系一啲都唔油,而肉质方面都相当嫩滑嘅,即使唔洗点淮盐都好够味,不过佢唔算好大只,但都好满足🤭之后想叫多个肉,就叫咗个特别啲嘅巨峰提子煎牛柳 ($368),不过呢个的确令我哋有啲失望🥲首先个卖相本身唔算特别靓,提子去皮系好香甜嘅,但系牛柳略欠牛味,有两件亦都有少少韧,呢个比较失色一啲~蔬菜方面叫咗一个松露翡翠竹笙卷 ($2
蔬菜方面叫咗一个松露翡翠竹笙卷 ($272),系好爽嘅竹笙包住啲苋菜,上面仲有黑松露片,我觉得呢一个好清新,而且成个配搭都好match,几好食😆
另外我哋都对个花胶瑶柱伊面 (半份)($159)好有兴趣,职员仲好好同我哋讲可以半份,结果一人一碗,份量啱啱好,个汁有胶质得嚟唔会过咸,好满意😌
本身我哋都叫咗两份甜品,但因为男朋友一早同餐厅讲咗同我庆祝生日,所以一上就上咗个甜品拼盘,打卡超靓,仲要冇收到我哋甜品钱😳上面有我哋想食嘅雪燕红枣冻糕同奶黄煎窝饼,仲有紫薯糯米糍同寿包😆个奶黄煎窝饼系最好食!外皮好柔软,入面嘅奶黄爆哂出嚟,好啱我口味🤤
嚟得酒店嘅中菜厅都expect服务态度要好,但今次简直系比满分,serve我哋嘅职员好nice,又会介绍每款食物嘅特点,仲主动帮我哋影相~讲真大部分食物质素都不错,但服务态度同环境的确为我哋用餐体验加咗唔少分😆