2023-08-13
心血来潮,捉了老公来再试呢个品牌,都已经晚上8点了,营业至10点半,又在13楼,古古怪怪路径才能上到去,搅错,咁仲系咁多人排队😤,等了半小时,等了8张枱才到我!不过,有景始终是有质数的重要参考指标💪🏻。本来等等下都想走,但看到里面冰爽感觉,又俾个烤鸭套餐吸引,有烤鸭,又有酸菜鱼,二人优先试食价$338,好正,唔知呢个优惠至几时,点知一等就半个钟!大盘酸菜鱼 + 1 份豪华的北京烤鸭,另叫了1条手臂大既「香港头条」,份量十足,两个人真系要好大胃口才食得完。先试北京烤鸭,酱料非常特色,不是外面单纯太甜的海鲜酱或旧式过咸及重豉味既磨豉酱,这个混酱既味道非常调和,浓稠适中,有香甜的海鲜酱味,又隐约有豉味。烤鸭好嫩口,皮脆少油脂,肉嫩有汁;味道不抢口,保持鸭的原有味道。配料少有心里美,桃红色条,好靓,其他都切得十分整洁,细致,干爽,比外面的片皮鸭好得多。仲要赞烤鸭2点:1⃣饼皮份量恰到好处,够饱,但又不会太多。😏哈哈,让我地可食几件净肉,不浪费饼皮。2⃣另一个亮点系你估佢唔到既「椒盐鸭架」,侍应拿著上枱,可笑的是,成碟「骨惨惨」、「无配菜,乌卒卒,清一色」我一副嫌弃的态度,问了几次「我地无叫㖞,是
仲要赞烤鸭2点:
2⃣另一个亮点系你估佢唔到既「椒盐鸭架」,侍应拿著上枱,可笑的是,成碟「骨惨惨」、「无配菜,乌卒卒,清一色」我一副嫌弃的态度,问了几次「我地无叫㖞,是否我们的?」。原来烤鸭套餐包含的,然而吃著,竟然有超级惊喜,十分惹味,鸭既香酥味,无雪味,一D都唔木独,好好味,平时唔会咁叫,不过我会为左佢,下次再吃呢个套餐。
跟著到今晚的另一主角,
酸菜鱼都非常出色(我觉得13楼分店既,特别好味)。
酸菜鱼是窝盛上,下面有蜡烛去保温,就算食完烤鸭,才食酸菜鱼,酸菜鱼都系咁暖咁出色。
鱼片厚薄适中,入口嫩滑,尽吸酸菜的酸滋味。第一次试食油条点鱼汤,油条实在太大,成只手臂咁,邪恶到晕😵💫,但又夹到晕😬!
手打柠檬茶超爽,青BB既柠檬好香,好有个性的柠茶!
好想、好想试彩虹冰粉,但实在是容不下了,味道如何?有待下回分解!