我一向系明星西环店嘅常客,回想起我无论系午饭、晚饭,早系2005年已经开始成日帮衬佢!我亦曾经帮衬过明星筲箕湾店、深水埗店、牛头角店、明星海鲜舫及嘉年华香港仔店!其实我成日帮衬明星集团旗下分店,都系因为佢嘅食物、环境、服务、卫生各方面质素都唔错,而且价钱化算,比我嘅印象几好!今日同朋友有事去咗北角做,所以做完之后就顺便去明星饮番个下午茶!明星北角店系我第1次嚟帮衬,我认为质素同其他分店同样唔错!味道方面,今次2个人叫咗几款点心、1碗烧腩米线、1碗切鸡河粉,味道皆唔错!食物包括1)烧腩米线:烧腩太肥,用料不太上乘!汤底味道就唔错,整体分量足!(2)切鸡河粉:切鸡用料反而好D!汤底味道同样唔错,整体同样分量足!(3)柱候金钱肚:辣辣地嘅酱汁好惹味,金钱肚蒸得够淋够入味!(4)浆爆流沙包:馅料有好香嘅蛋黄味,并且食第1啖已经流咗出嚟!包亦够松软!(5)马蹄牛肉肠:牛肉馅料加咗马蹄粒好爽口,肠粉皮就厚咗少少!(6)鸳鸯烧卖皇:原来系2粒蟹籽烧卖加2粒牛肉烧卖!蟹籽烧卖新鲜,牛肉烧卖就似牛肉球!(7)山竹牛肉球:味道唔错,几有质感!环境方面,装修唔算新净、又唔算太旧!我觉得佢嘅装修普通,只系某些

味道方面,今次2个人叫咗几款点心、1碗烧腩米线、1碗切鸡河粉,味道皆唔错!食物包括:
(1)烧腩米线:烧腩太肥,用料不太上乘!汤底味道就唔错,整体分量足!

(7)山竹牛肉球:味道唔错,几有质感!

环境方面,装修唔算新净、又唔算太旧!我觉得佢嘅装修普通,只系某些区域至有特别嘅灯饰作点缀!佢设有卡位,好唔好就见人见智啦!佢冇明星西环店咁先进,冇引入电脑座位分配系统(电脑票、电视屏幕显示叫号及电脑声音叫号)、自动感应水龙头、自动感应枧液机等先进设备,而电视机都不及明星西环店嘅大,不过佢比起好多酒楼算落本架啦!呢个舖都算几大,可惜有个不足之处,仲系死症,就系身处于旧楼中,柱多、横梁多兼楼底矮,少咗某种气派啰!

服务方面,服务员工作算勤快,态度亲切!如果各个服务员有多D适当嘅笑容就好啦!

卫生方面,碗碟干净,地方算整洁,洗手间地下湿咗D!

抵食方面,大部分点心、烧腩米线同埋切鸡河粉都价钱化算!

整体来讲,大部分点心价钱化算!各方面质素皆唔错,同其他分店差唔多!同样帮衬得过呀!
食物:烧腩米线(正)
食物:浆爆流沙包(正)
食物:马蹄牛肉肠(正)
食物:鸳鸯烧卖皇(正)
食物:山竹牛肉球(正)
环境:明星海鲜酒家(1)
环境:明星海鲜酒家(2)
环境:明星海鲜酒家(3)
2010-08-21
食物:烧腩米线(正)
食物:浆爆流沙包(正)
食物:马蹄牛肉肠(正)
食物:鸳鸯烧卖皇(正)
食物:山竹牛肉球(正)
环境:明星海鲜酒家(1)
环境:明星海鲜酒家(2)
环境:明星海鲜酒家(3)