2020-12-01
今次黎到美食天堂荃湾,介绍我香港最钟意食嘅米线。我既TOP3米线其实都系荃湾呢一区,会觉得呢间系第一名系因为佢个汤特别出色,而其他两间系𩠌比较出色。-🍜 四味(酸辣 腩肉 酱爆猪肉丸 鸡肉) 💰62(👅: 9.5/10)店最出色唔系个汤有几麻有几辣,而系酸辣汤。(建议大家叫酸辣唔好叫正常辣)酸辣汤既酸辣比例大概系8:2,食落其实唔算辣,而且酸辣得一种辣度,所以唔食得太辣或者好钟意酸辣既人可以一试。呢种酸未到以前尖沙咀星林居个种酸到皱眉既酸,但就好够味一啖接一啖,而且饮一啖汤就知佢个汤非常足料,唔同你悭; 每啖汤都会食到辣椒子同肉碎,再加上大量酸菜,基本上食哂米线个汤仲系好多料,会好想饮哂啲汤!听姐姐话酸辣个汤先会咁多料,我就无试过正常辣,因为由我第一次食到呢家都只系叫酸辣。虽然食一碗要5、60蚊,但份量同质数绝对值呢个价。-米线正常发挥,偏软小小但唔会话太过淋,吸汤能力高。腩肉本身带小小辣,肉质偏瘦,如果钟意食肥肉可能会觉得一般。鸡肉薄切一块块,唔会太榎,相对数量多,个人几钟意呢种鸡肉。酱爆猪肉丸数量虽然小,不过入面既馅好够味,食落好满足。-🌟环境系一张张圆枱,基本上都一定要搭枱食,每
今次黎到美食天堂荃湾,介绍我香港最钟意食嘅米线。
虽然食一碗要5、60蚊,但份量同质数绝对值呢个价。
米线正常发挥,偏软小小但唔会话太过淋,吸汤能力高。
腩肉本身带小小辣,肉质偏瘦,如果钟意食肥肉可能会觉得一般。
鸡肉薄切一块块,唔会太榎,相对数量多,个人几钟意呢种鸡肉。
酱爆猪肉丸数量虽然小,不过入面既馅好够味,食落好满足。
🌟环境系一张张圆枱,基本上都一定要搭枱食,每逢夜晚都会有一条5-20人既人龙,不过人流算去得快,平均10-20分钟就入到。
通常会有个姐姐,帮排紧队既人落地单,入座坐低后通常5分钟内就会有得食。
MENU比较乱,酸辣会计一个𩠌,通常我都唔睇MENU价钱咁叫,直接叫想食既𩠌。
👅味道: 9.5/10
🍴环境: 6/10
💰消费: $40-70 (视乎叫几多个𩠌) (服务费: NA)