2018-06-08
平时食上海苏杭菜都系拣晚餐时间去,午餐食都系第一次,原来都唔错,有面有小菜套餐拣。繁忙嘅工作天,忙里偷闲喺午饭时间同朋友一齐享受一餐有卖相清雅有质素嘅午餐。惠顾小菜套餐送丝苗白饭一碗同酸辣汤一份,酸辣材料足,食落每啖都多配料,但我唔食得辣。惠顾午餐加$15可配一份餐前冷盘。鸡丝粉皮,粉皮分明,加埋清新嘅配料同埋酱汁,食落有凉浸浸嘅感觉。镇江肴肉,卤涷精透,肉唔会太咸,亦够爽口。四喜烤麸,面筋吸收咗汤汁,唔会太淋。336小笼包,包够薄又唔会一夹就就穿,汤汁丰富,好味。干贝赛螃蟹,蛋白嫩滑,唔太油,清清哋,几好。松子黄花鱼,对鱼头情有独钟嘅我以前食嚫上海菜都会叫砂锅鱼头煲,一直都好想试呢个,因为系炸关系鱼肉唔讲得上系嫩滑,但入口松脆,差唔多成条鱼连骨都可以食,浓厚汁料配上少量虾仁及水果粒,酸酸甜甜好开胃。松仁糯香牛柳粒,松仁香口,牛柳粒有镬气,白色类似年糕嘅粒粒口感烟韧香糯,特别嘅配搭。牛展汤拉面,牛展炆得松软,面质爽口。加$10配酒酿丸子一碗,酒酿味浓,但系我钟意甜,再甜少少啱我啲。
惠顾午餐加$15可配一份餐前冷盘。
镇江肴肉,卤涷精透,肉唔会太咸,亦够爽口。
四喜烤麸,面筋吸收咗汤汁,唔会太淋。
336小笼包,包够薄又唔会一夹就就穿,汤汁丰富,好味。
干贝赛螃蟹,蛋白嫩滑,唔太油,清清哋,几好。
牛展汤拉面,牛展炆得松软,面质爽口。