2014-01-04 1518 浏览
Allegretto 系一间开左大约一年半既cafe,其实我可以话睇住呢间cafe既成长!哈哈!点解?因为呢间店铺喺2012年开业时我睇到报纸介绍而立刻去到。当时新开业全店得我一个到我而家再去时坐满左超过八成既人,究竟系咩原因导致呢间食店咁受欢迎?相信大家都会知道答案!无错!就系可爱既3D 猫猫LATTE ART 拉花咖啡。Allegretto 其实位于尖沙咀广东道...尽头既中港城,但入到去中港城都唔系太易揾,因为店铺位于中港城3期平台。以下呢张相就系Allegretto 店外环境。店内空间感十足,就算多人环境亦算宁静,座椅亦舒适,我就分别叫左3D latte art cappuccino,latte macchiato 同 white chocolate profiterole. latte macchiato (left) and white chocolate profiterole (right)latte macchiato ($30),其实即系one shot of espresso加上 irish cream,奶泡打得绵密,whiskey既酒香不太明显,咖啡既味度亦不算

latte macchiato and white chocolate profiterole
latte macchiato ($30),其实即系one shot of espresso加上 irish cream,奶泡打得绵密,whiskey既酒香不太明显,咖啡既味度亦不算太浓,但咖啡几顺滑而且无苦涩既感觉,唔错。

white chocolate profiterole ($12),即系白朱古力泡芙,外层系朱古力cream仲有少少chocolate crumbs,几甜,泡芙中间系几chewy既感觉,仲好有蛋香,泡芙既内层系牛奶朱古力mousse,整体几甜而且几香。

3D CAT latte art cappuccino
见到咁可爱既猫猫3D拉花咖啡,你舍唔舍得饮?

大杯价钱系$32,中型就$29,价钱便宜。奶泡打得绵密而且好creamy,咖啡口感幼滑,同样地咖啡味唔算太浓但都唔会苦涩。猫猫好似好悠闲咁浮喺度叹紧,好舒服的样子。

生活节奏急速而且繁忙既香港人有几多人可以好似呢只猫咁悠闲?
相信大家都会几羡慕呢只猫猫。