2022-12-20
每逢星期二,哥哥上拼音班中会外午餐。刚刚的星期二就去了每天放学都经过我「炯记餐室」,入到去点了二人餐,食物送到份量大得过份,相信要爸爸在场,我哋一家四口先食得完!二人餐我哋点了:手撕鸡 一碟、冬菇酱皇猪手 一碟、前菜:鸭肾、云耳、太子鹅油捞面、白饭、油菜、中汤 两碗、餐饮 两杯!主食:盐焗手撕鸡、冬菇酱皇猪手都超级大碟!!手撕鸡有半只、冬菇猪手呢,冬菇超过6粒,猪手都超过6件!就小朋友,招牌手撕鸡点了盐焗,好方便小朋友食啖啖肉,又滑,仲有芝麻香味,两位小朋友食唔停口!哥哥一边食,一边不停叫「寿司鸡好好味😋」🤣🤣连隔离枱姨姨都笑左出黎,我足足更正左3次,哥哥先讲岩「手撕鸡」🙈二宝就不停「鸡、鸡」咁叫住要食!我自己更爱另一皇牌「酱皇冬菇猪手」,冬菇同猪手都好淋好入味!每啖都满满骨胶原,好满足!🥰必试既「太子鹅油捞面」!虽然话「鹅油」,食落口充满油香,就算食得慢,冻左都唔会觉得油淋淋,鹅油同面配合得天衣无缝!前菜:盐焗鸭肾、酸辣云耳,份量多到好似主菜咁,真系多得有啲过分🤣🤣鸭肾连哥哥6岁小朋友都食到,云耳既酸味,辣味几平均,两者唔会其中一样太抢味道!中汤比我预期好饮,仲有汤渣、鸡脚可以食,饮
主食:盐焗手撕鸡、冬菇酱皇猪手都超级大碟!!
手撕鸡有半只、冬菇猪手呢,冬菇超过6粒,猪手都超过6件!
中汤比我预期好饮,仲有汤渣、鸡脚可以食,饮落都唔觉有味精!咁多食物仲有埋2杯餐饮,最后当然食唔晒,但我唔浪费既,包左返屋企晚餐继续食🤣🤣
走果阵,哥哥过下次要再黎!我都有此打算,仲未试烧鹅啊!但下次散叫,唔叫二人餐了🤣🤣,我今餐未食早餐去,一大两小都食唔晒份二人餐啊~