2024-09-07
平日放假咁啱中午经开深水埗,见到呢间之前9bothew拍片都有分享过嘅牛舌专门店,就打算入去试试!大部份嘅牛舌餐都过$100,而且见到隔篱位嗌嘅每份份量都几大吓,咁啱𠮶日又唔太想食饭,然后睇openrice又好似冇乜人分享过佢嘅乌冬食评,就谂住「试伏」一下😌落单冇耐就送到,老实讲,一碗香葱酱油汤乌冬$68呢个价钱,我本身期望唔大,但系见住个碗入边有成5-6旧牛舌,仲要唔系薄切𠮶啲,已经觉得抵返晒🤔(利申:由于本人唔食葱,所以以下系走葱version)佢个汤底几浓,而且有肉粒,不过食到尾就会觉得有啲咸乌冬嚟讲,佢算系偏幼身同埋煮得好腍,而我比较钟意食赞岐乌冬𠮶种粗身质感,所以各有各喜好啦,如果你钟意食稻庭乌冬幼身啲𠮶种嘅话可能会啱你!至于牛舌,一碗乌冬入边有成5、6嚿,绝对有诚意👅而且每次都好厚身,口感都唔错❗️只系味道嚟讲,个人觉得麻麻,略嫌带少少牛臊味,同埋其实食三四嚿已经开始觉得厌🙈 下次嚟可能都系会拣返薄切牛舌试
(利申:由于本人唔食葱,所以以下系走葱version)
香葱酱油汤牛舌乌冬
佢个汤底几浓,而且有肉粒,不过食到尾就会觉得有啲咸