2024-05-02
前排朋友话带我去尖沙咀宝勒巷一间颇为有名气嘅日本餐厅带我食烧肉, 一向钟意食嘅我当然要去试下睇下有咩来头啦!餐厅地方宽阔, 侍应一嚟就带咗我哋去吧台坐, 拎咗个menu畀我哋点餐, 同埋介绍我哋享用$148蚊有90分钟嘅烧酒放题, 图示仲讲解每一只烧酒嘅原产地、度数同埋水嘅来源, 有肉当然要有酒啦!我朋友唔多饮酒, 所以我自己享用有18款不同度数自助式嘅日本烧酒.我哋叫咗个鹿儿岛A4和牛盛盒: 内有三角胸小排、肉眼盖及背峰, 而店员就介绍我哋食日本鸡颈, 一夜干鸡全翼, 伊比利亚猪肋条, 白鳝一条, 同我最钟意食嘅活蛏子, 仲有蕃茄蒜子沙律, 北海道唐扬长芋件, 叫烧酒之如仲送咗 菊花蜜畀我哋饮, 临尾仲叫咗个肉燥饭同埋 一个伊比利亚夹心肉食, 今次真系饱到上心口 , 正所谓酒池肉林绝对系人生一大快事!啲嘢食好新鲜好好味尤其是系𠮶个猪肋条同夹心肉同埋不可不提嘅鹿儿岛牛盛盒, 啲雪花同纹理都系顶级!无论摆设同埋观感都无限可击, 唔怪得知咁客似云来啦, 咁多人帮衬真系有佢嘅原因. 连埋加一两位合共$1,894港元, 咁嘅价钱享用到咁嘅美食都算性价比高.