Amalfitana:浅水湾的放空好选择去到浅水湾Amalfitana食pizza,就如去左个小旅行。可能你会话,其实中环都有分店,点解要去到浅水湾咁远呢,因为呢度环境非常清幽,而且夜晚食完饭,仲可以有得睇星星,的确系几好嘅浪漫晚饭选择。最重要呢度嘅Pizza嘅质素真系唔错,同样有个非常大的焗炉,几分钟就已经可以起到一个Pizza。四个人点了两个pizza,我个人劲爱SALSICCIA E PORCINI,最好系佢个薄饼边都好脆好好食,而且全部pizza都非常之足料,我见呢度嘅外国客,一人食一个,好开胃。前菜全部都好新鲜,Tricolore同Burrata,未试过食完想再加,特别系Burrata。不过唯一可惜嘅,系呢度冇得食意粉,总觉得有得食意粉,个感觉会好少少,完满多一点。从来甜品部份都系意大利人嘅精髓,呢个甜pizza,应该系出边好少见,你睇个样好似好求其,但系食落几个朋友都好钟意。呢个环境咁chill,当然要饮吓酒,送下薯条,呢到有多种唔同cocktail,你要大部份嘅选择都会有,入到嚟放空饮杯酒,食个Pizza行吓沙滩,偶然咁样过一晚 ,感觉都唔错。
Amalfitana:浅水湾的放空好选择