2012-04-11
呢间店日日都人山人海,唔知以为唔使钱。。新装俢的东海堂,升左level,产品保留左一d旧的蛋糕,好似流心芒果,北海道芝士蛋糕…另外新加左几款蛋糕,SIZE 长方形,好像high class 了不少,店员话限只有3间有得卖..五感蛋糕..有3款,我挑了「pistachio hazelnut」,我见个様最特别,同埋材料最丰富。五感,即是5个感觉啦?!(我估)第一感: 开心果 + 榛子,外层甜甜地,里层咸咸地,咬入口「脆」!第二感: 厚厚cream,讲真咁大层cream,都几惊,不过好彩我痩底,受得住。味道呢,坚「滑」!第三感: 饼底cross section睇,层次分明,颜色撞得好出,近距离见到一层浓厚的朱古力,足有5mm厚,味道似Godiva 果d朱古力,够「浓」烈。第四感: 最底层似系唔同的果仁碎粒,20mm厚,好有「咬」口!第五感: 蛋糕的视觉美观当然重要啦,我地将个蛋糕1开6,变做cut cake慢慢吃,个様好精致,high tea感觉一流,可惜无影到相俾大家睇…一个字「靓」!其实仲有一个感觉,太「甜」了,如果可以少甜就好,吃一件已经够晒喉啦..
五感蛋糕..有3款,我挑了「pistachio hazelnut」,我见个様最特别,同埋材料最丰富。 五感,即是5个感觉啦?!(我估)
第五感: 蛋糕的视觉美观当然重要啦,我地将个蛋糕1开6,变做cut cake慢慢吃,个様好精致,high tea感觉一流,可惜无影到相俾大家睇…一个字「靓」! 其实仲有一个感觉,太「甜」了,如果可以少甜就好,吃一件已经够晒喉啦..