2024-11-21
之前介绍过星期四嘅happy hour任食大家都觉得好抵我依家又再嚟试佢楼上一楼嘅餐厅Casa Sophia LorenDinner除咗tasting Menu之外仲有全新嘅a la carte menu同seafood speciality dishes第一次嚟,都系试咗tasting Menu先$688/1Appetiser (Choice of one)-Tuna tartare虽然吞拿鱼他他成日都食但系呢个都真系比较出色配上柚子汁+墨西哥辣椒加埋上面啲脆脆特别开胃-Stew baby octopus呢个炖小八爪鱼真系好淋好入味!完全系食到停唔到口配上蕃茄海鲜酱同薯仔增加口感Pasta (Choice of one)-Risone pasta望落去以为系risotto其实系米粒意粉佢同risotto相反,好软身咬落去会同sauce一齐爆晒出嚟配上scallop,烟熏三文鱼籽等海鲜鲜味十足-Tagliatelle其实我最钟意嘅意粉系扁面条因为佢每条都好有咬口仲可以沾满酱汁嘅精华呢个意粉配上鸭肉迷迭香松子肉香味浓郁最适合配红酒!Main (Choice of one)-Pan fri
之前介绍过星期四嘅happy hour任食
大家都觉得好抵
我依家又再嚟试佢楼上一楼嘅餐厅
Casa Sophia Loren
Dinner除咗tasting Menu之外
第一次嚟,都系试咗tasting Menu先
$688/1
Appetiser (Choice of one)
-Tuna tartare
虽然吞拿鱼他他成日都食
但系呢个都真系比较出色
配上柚子汁+墨西哥辣椒
加埋上面啲脆脆
特别开胃
-Stew baby octopus
呢个炖小八爪鱼
真系好淋好入味!
完全系食到停唔到口
配上蕃茄海鲜酱同薯仔
增加口感
Pasta (Choice of one)
-Risone pasta
望落去以为系risotto
其实系米粒意粉
佢同risotto相反,好软身
咬落去会同sauce一齐爆晒出嚟
配上scallop,烟熏三文鱼籽等海鲜
鲜味十足
-Tagliatelle
其实我最钟意嘅意粉系扁面条
因为佢每条都好有咬口
仲可以沾满酱汁嘅精华
呢个意粉配上鸭肉迷迭香松子
肉香味浓郁
最适合配红酒!
Main (Choice of one)
-Pan fried seabass
鲈鱼薄薄一片,但系煎得好香
配埋灯笼椒酱+意大利青瓜
令个鲜味更加突出
-Charcoal grilled M7 sirloin & braised short rib
Perfectly grilled at medium rare
M7西冷同烧肋骨各有风味
一定要留肚食埋薯蓉同小西兰花