2024-09-21
先食个法式焗蜗牛<Escargots bourguignonne>,肉质口感软腍,厨师将蒜蓉牛油酱打成🫧泡沫🫧铺喺上面,令菜色食落清新唔会太过Heavy👍🏻👍🏻然后再试一个海鲜浓汤<Bouillabaisse>🦐🐟🦑🍲汤头比较厚身,味道香浓又充满着贝壳类海鲜嘅鲜甜,绝对系会令你一啖接一啖咁饮。海鲜先经过处理,再加入汤汁烹煮,所以唔会过熟,但亦沾满汤汁嘅味道。✨肉类方面拣咗香煎熟成鸭胸🦆🦆<Magret de canard>外皮煎得香口,唔会觉得油腻。鸭胸肉烹调后仍然粉嫩,可以锁住肉汁,配上特调蜜糖🍯酱汁,多食几嚿都无问题👌🏻Side dish点咗个千层薯块<Crispy layered potatoes with thyme & rosemary>🥔Potato lover一定要试👍🏻口感香脆之余,仲食到片片薯仔,双重口感享受🧡最后以一个Soufflé Pitache作呢餐生日饭嘅结尾♥️ C'est parfait