(非会员)
2010-08-06 270 浏览
早几日临收工, 同班同事讲开饮食经, 讲到 7 月23 号 U Magazine 里 CNN介绍香港有 40 种不能欠缺既美食, 而萃华既烧乳鸽就系其中之一。有同事之前食过话几正, 叫我地不如试下。 择日不如撞日, 我地成班喂食精一收工就拉大队出发! 我地成班点左唔少𩠌,, 而以下呢几味, 我个人就特别钟意 !!! 烧乳鸽: o的烧乳鸽热辣辣上枱, 传来阵阵肉香 ! 食落去, 皮脆肉嫩 ! 最难得就系只烧乳鸽仲好 Juicy, 徒手食一流, 今次CNN真系推介无错 ! 椒盐白鸽蛋: 鸡蛋, 鸭蛋, 鹌鹑蛋, … 我就试过, 咁大个仔都系第一次食白鸽蛋 ! 白鸽蛋蛋身系半透明, 食落去比起一般蛋香口, 而最特别既系蛋身既口感同其他蛋与别不同, 大家不妨一试 !豉油王虾: 用豉油王狂 “赞” 出黎既大虾, 一出黎都已经香喷喷。估唔到除左有豉油王既香味, 我仲可以食到虾本身既鲜味 ! 如果钟意食虾, 呢个𩠌千祈唔好走鸡 !炸酿豆腐: 个人一直觉得越平凡既食物做得越好味先显得厨师既厉害。 呢个炸酿豆腐, 豆腐表皮先轻轻炸一炸, 易夹香口, 而豆腐内里则滑一滑, 渗出香浓既豆味, 我本身唔多
, 而萃华既烧乳鸽就系其中之一

椒盐白鸽蛋

炸酿豆腐: 个人一直觉得越平凡既食物做得越好味先显得厨师既厉害。 呢个炸酿豆腐, 豆腐表皮先轻轻炸一炸, 易夹香口, 而豆腐内里则滑一滑, 渗出香浓既豆味, 我本身唔多钟意食豆腐(我个人钟意食浓味既野), 但系呢碟𩠌又真系几 OK 㖞 ….

猪油捞饭 : 细细个试过猪油捞饭, 大个仔再试, 别有一番风味. O的猪油好香好滑, 可以引出饭香, 而且食落唔系好肥腻, 比起就咁食白饭多一种层次感

椒盐屌片: 椒盐既香味, 加上屌同本身爽口弹牙, 食落去好香脆, 呢个𩠌最O岩我送酒 !!!

最后我地用清甜既山水豆腐花作为当晚既总结, 个种满足既感觉, 真系好正 ! 饱饱 ~~~
烧乳鸽 !!!! (^~^)\/
第一次试食白鸽蛋 (@0@)
满满的金银蛋苋菜
炸酿豆腐 !!!!
送酒佳品 - 椒盐屌片
香香既猪油捞饭 ~~~
西施豆腐花, 美女夸啦啦 !! 滑 ~ 正 !!
2010-07-30
烧乳鸽 !!!! (^~^)\/
第一次试食白鸽蛋 (@0@)
满满的金银蛋苋菜
炸酿豆腐 !!!!
送酒佳品 - 椒盐屌片
香香既猪油捞饭 ~~~
西施豆腐花, 美女夸啦啦 !! 滑 ~ 正 !!